Боядисаното яйце крие мистична сила

алкогард промоция

Във всички митологии яйцето е един от символите на периодичното обновление на природата

боядисани яйцаСпоред изследователите на религиите и на техните ритуално-обредни практики това е причината то да стане символ на Възкресението и на безсмъртието на душата в християнската традиция.

Но защо боядисваме яйцата? И багренето има предхристиянски корени – в езическите времена шарените яйца били смятани за магически. Древните египтяни ги използвали в погребалните си обреди. Елините също слагали яйце върху гроба, за да подсигуряват възкръсването на починалия.

Англосаксонците-езичници смятали боядисаните яйца за амулети на прераждането. Има сведения, че друидите оцветявали яйца в червено и жълто като знак на почит към Слънцето.

Траките, които се кланяли на Богинята майка, смятали, че едно от нейните превъплъщения е птица или яйце. Изображения и фигурки на древната богиня украсявали с линии и орнаменти, които и днес се използват при традиционното изписване на великденските яйца в някои краища на страната ни. Траките нанасяли шарки с восък върху сурово яйце, после го боядисвали с природни багрила и това е най-старата техника за шарене на яйца, запазена у нас. В Древна Гърция украсявали сурови яйца със сини и зелени меандрови
орнаменти и ги слагали в храмовете, за да ги пазят от пожар.

Твърдо свареното яйце (бейца), оцветено в кафяво с помощта на лучени люспи, кафе и други натурални оцветители, което евреите слагат на своята пасхална трапеза, символизира не само скръбта от разрушаването на храма, но също така и раждането, й постоянния кръговрат на живота.

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар