Някои интересни факти за датата и празнуването на Нова година

Ти лайф за Лекува

Нова година е първия ден на годината, според  Григорианския календар и се пада точно една седмица след Коледа.

Нова година е официален празник във всички страни, които спазват Григорианския календар, с изключение на Израел.  Някои страни имат и 2 януари като допълнителен новогодишен празник.

Страни, които все още използват Юлианския календар празнуват първия ден от новата година на 14 януари.

Той традиционно се празнува с фойерверки по целия свят в 0:00 ч. местно време.

Първоначално Нова година се празнува на 15-ти март в стария римски календар. Тя е фиксирана на 1 януари в 153 г. пр.н.е. По време на Средновековието за християнски празници са били използвани няколко различни дати при отбелязването на Нова година. Повечето страни в Западна Европа официално са приели 1 януари като Нова година, дори преди да са приели Григорианския календар. Освен това този ден се е наричал ден на обрязването, защото Христос е бил обрязан на осмия ден след Коледа.

В 24.00 ч. на 31 март 1916 г. България преминава от Юлианския към Григорианския календар и вместо 1-ви настъпва 14 април.

В европейските страни Нова година обикновено се празнува с приятелите и семейството на парти в къщи или в ресторант, но има и множество улични тържества, които обикновено се посещават от много хора. В полунощ се отваря шампанско или друго пенливо вино, с което се вдига тост. Колкото е по-богата трапезата, толкова ще бъде богата и годината на хората около нея.

В различните държави има някои особености при празнуването на Нова година. Например във Франция на трапезата имат гъши черен дроб и шампанско, а в 0.00 часа хвърлят конфети. Италианците са имали обичай точно в полунощ да изхвърлят стари мебели през прозорците, но този обичай вече не се практикува. Сега имат обичай да подаряват портокали на близките си. Испанците ядат по едно зърно грозде за всеки от 12 месеца на новата година за късмет. В Дания чукат по вратите на съседите, за да известят пристигането на Нова година. В Англия преди полунощ излизат от вкъщи и се връщат точно в 0.00 часа с джобове пълни с монети, парче въглен и сол. Шотландците правят същото, но носят и парче кейк и уиски. В Армения до настъпването на Нова година не се яде нищо от трапезата – седят гладни горките и само пият.

Нова година е и време да вземете някои важни решения за промени, които искате да осъществите в живота си. Затова е добре да имате на масата баница с късмети и нека ви очакват само добри неща, здраве и дълголетие, нова къща или дом, много добри и верни приятели и добре платена работа!

 

Празниците са нож с две остриета!

Магазин за красота и здраве

Прочетете още: