Знаете ли това суеверие: Душата на човек излита чрез прозявката?

Ние казваме „Наздраве“, италианците – „феличита“, англичаните – „Бог да ви благослови“

 

прозявка

И всичко това -по повод на обикновено кихане. Защо е прието прочистването на носа да се съпровожда с кратък коментар?

Някога този физиологичен акт бил смятан за знак на голяма заплаха за здравето. Тъй като според неграмотния човек душата на човека се намирала в главата, имало опасност да изхвръкне през носа по време на кихането.

Което всъщност не е далече от истината: още Хипократ и Аристотел отбелязвали, че отслабналият болен често киха преди смъртта си. И затова препоръчвали да казват в такива случаи: „Желаем ти дълъг живот“ и „Юпитер да те пази“.

Докато изразът „Бог да ви благослови“, който постоянно произнасят в англоговорящия свят, има конкретен автор. Това е папа Григорий Велики,който оглавявал Католическата църква по време на смъртоносната чума (VI век), а кихането било един от първите й симптоми.

Същата е и историята с прозяването. Ами ако изведнъж душата излети през устата? Древните лекари смятали, че новородените, които се прозяват след появата си на бял свят, умират именно защото не умеят да си затворят устата. Затова в Рим майката била длъжна винаги да се намира наблизо, за да може в този момент да затвори устата на бебето.

Да се казва „Извинете“ след прозявка също не е само признак на добро възпитание. Както е известно, прозяването е заразително. И е трябвало да помолите околните за извинение, че по време на вашата прозявка техните души са подложени на смъртна опасност да се изплъзнат през устата, пише вестник „Феномен“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар