Пръстенът на поета Пушкин притежава мистична сила

Интересно загадъчен е един от пръстените на Александър Сергеевич Пушкин, възпят от великия поет в знаменитото стихотворение „Талисман”

пушкин
Всъщност той има седем пръстена, подарени му от приятели и любовници, но само един от тях-златен с изумруд – притежава мистична сила.

Преданието гласи, че този пръстен е принадлежал на тирана Поликрат от гръцкия островен град Самос, управлявал от 538 до 522 г.пр.н.е., който в желанието си да се откупи от съдбата, хвърля скъпоценното бижу в морето. Но съдбата не приема тази жертва и хвърленият пръстен се връща при него в корема на риба, сервирана му за обяд.

Няколко столетия легендарното украшение пътешества из Европа, а през XV в. попада в Русия.

Там негови собственици и са Иван III, Ксения Годунова, Петър I, който го подарява на своя любимец Абрам Ханибал, след което пръстенът става родова реликва на семейството на Гушкиня на когото го подарява неговият чичо Василий Лвович, преди да замине в изгнание. Съвременниците на великия поет си спомнят, че той много обичал този пръстен и смятал, че именно той го дарява с вдъхновение и му разкрива тайната на словото.

Интересен факт е, че поетът, който не се разделя със заветното си украшение, когато тръгва за фаталния дуел, сваля изумрудения талисман и вместо него слага пръстена със сердолик, подарен му от графиня Воронцова. Може би това предрешава изхода на двубоя. Умцрайки, Пушкин слага вълшебния си пръстен на ръката на своя приятел, лекар и писател Владимир Дал с думите: „Вземи, приятелю, аз вече няма да пиша”. По- късно в едно от писмата си Дал отбелязва: „Пръстенът на Пушкин за мен сега е истински талисман… Щом го погледна, ми се иска да се захвана с нещо порядъчно…”. Можем да предположим, че именно пръстенът на поета е „помогнал” на Дал да създаде изключителния речник на руския език…
След смъртта на писателя дъщерята на Дал дава чудодейния пръстен на Руската академия на науките, където той се съхранява в Мемориалния дом-музей на Александър Пушкин.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Recent Posts

Добавете коментар