Малко известни подробности от интересния живот на Нострадамус

Ти лайф за Лекува

Предсказанията на Нострадамус продължават да изненадват със своята точност

нострадамус

Животът на проницателя винаги е бил загадка. И до днес продължават да излизат на бял свят малко известни факти от неговото битие.

• Съгласно завещанието тялото на пророка е зазидано в стената на храма на францисканците-минорити във вертикално положение. Мненията на изследователите по този въпрос се разминават: едни смятат, че това положение на тялото се обяснява с предположението на съвременниците на Нострадамус, че той и след смъртта си ще пише своите пророчества; други се опират на думите на самия предсказател, който още приживе крещял на оскърбяващото го простолюдие: „Махайте се, гадове! Никога няма да стъпите с мръсните си крака на гърлото ми – нито сега, нито след смъртта ми!“.

• Като опитен лекар и астролог, Нострадамус знаел точната дата на своята смърт – той помолил да го
погребат изправен, за да не се разпилеят костите му. На мраморната плоча над гроба му бил изсечен надписът „Тук почиват костите на знаменития Мишел Нострадамус – единствения от всички смъртни, който се оказа достоен да запечата с почти божественото си перо, благодарение на влиянията на звездите, бъдещите събития на този свят“.

• През 1781 година римският папа анатемосал предсказанията на Нострадамус и забранил разпространението им. 10 години по-късно революционери якобинци разрушили гробницата на ненавистния учен, като окачили скелета му и след това разпръснали гостите му (както той предвидил). Мощите на предсказателя били спасени от почитатели, които ги пренесли в църквата „Свети Лаврентий“ в Салон де Прованс, Франция, където се намират и досега. Осквернителите на гробницата били екзекутирани по заповед на Робеспиер, който открил в „Центуриите“ предсказание за „обновление на века“ (новото летоброене, въведено във Франция от 1792 година) и свалянето на краля, пише вестник „Феномен“.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар