Posted on Leave a comment

Нужно ли е да си умен, за да си успешен?

Джак Ма е един от най-успешните предприемачи в света. Според повечето хора той е успешен, защото е умен. Дали това наистина е така?

Независимо от доста посредственото начало на кариерата му (работа в университет като преподавател по английски език със заплащане само 12 долара на месец) впоследствие той основава компанията Alibaba – китайски гигант за интернет търговия. И става най-богатият човек в страната си.

В какво се състои тайната на успеха на Ма?

В свое интервю на Международния икономически форум Джак Ма споделя с публиката опита си.

„В началото нищо не разбирах от технологии, както и от мениджмънт. Но всъщност не сте и длъжни да знаете всичко. Необходимо е само да намерите хора, които да са по-умни от вас. В продължение на години аз търсех само такива хора. А когато намерите достатъчно, трябва да направите така, че те да работят заедно.”

Всъщност рецептата на успеха на Джак Ма предвижда два етапа.

1. Да наемете хора, които са по-умни от вас.

2. Да направите така, че те да работят заедно.

В света, където повечето от нас предпочитат да са лидери, а не мениджъри, философията на Джак Ма може да е много полезна. Макар че желанието да се наемат най-добрите кадри, е очевидно, не бива да се подценява и значението на съвместната работа. Всеки екип внася различна гледна точка, стил на поведение и идеи относно това как трябва да се изпълни поставената задача. Но проблемът се състои в това, че мнозина високопродуктивни служители внасят в колектива и нещо друго – своето его.

Базирайки се на своите предишни успехи, тези личности са толкова уверени в себе си, че това им пречи да поддържат чуждите идеи. Понякога членовете на един екип могат да виждат в колегите си дори конкуренти, което всъщност обрича общото дело на провал.

Но добрият мениджър може да промени всичко това

Такъв ръководител знае силните и слабите страни на всеки член
от колектива и може да определи потенциално конфликтните ситуации, за да ги избегне още преди появата им. Освен това квалифицираният мениджър разбира, че конфликтът невинаги е нещо лошо, ако не му бъде позволено да излезе от контрол.

Добрият ръководител взема само най-хубавото от своите служители, като при това умее да мотивира всекиго от тях лично в името на постигането на оптимален резултат. Освен това той знае как да предостави обратна връзка, така че тя да се хареса на получателя.

Но най-важното е, че добрият ръководител умее да изгражда с подчинените си доверителни отношения.

Доста трудно е човек да постигне всичко гореизброено. Това изисква търпение и наличието на емоционален интелект. Но те могат да бъдат усвоени.

Главното е да не забравяте, че ако се стремите към ефективно управление на екип, трябва да оставите егото си на входа. Вие няма да сте най-умният човек в стаята, но никой и не изисква това от вас.

Съсредоточете се върху нещата, които помагат на другите да станат по-умни, а след това използвайте това, за да извършите велики дела..

Posted on Leave a comment

Скуката, от време на време, е полезна за детето

Ако родителите имат интереси в различни области, детето живее в среда, която подклажда вроденото му любопитство


Има семейства, които се вълнуват предимно от материалното благополучие и житейската им философия е подчинена на това. Прагматичността е полезно качество, но прекаленото фиксиране на семейството върху нея ще стопира развитието на познавателни интереси у детето.

Апатията може да се дължи на липсата на заинтересованост и дори на любов от възрастните. Изпитва ли хроничен недостиг на родителска обич, детето губи интерес към света, към другите и към себе си, не проявява инициативност, независимо доколко е осигурено материално. „Щом не съм ви интересно – мисли си то – и на мен нищо не ми е интересно.”

Все пак най-често скуката е просто сигнал, че детският мозък се нуждае от нова информация

Затова често му предлагайте да се заема с нещо непознато, поставяйте му предизвикателства.

Не изключвайте възможността демонстративната скука да е опит за привличане на родителското внимание. Явно има нужда от повече общуване с вас, затова се старайте да го увличате в съвместни занимания. Когато готвите, нека малката ви дъщеря също вари супа за куклите си. Или позволете да ви помага – на децата са им интересни всички занимания на възрастните. Давайте им по-често възможност да участват във вашия живот.

Психолозите смятат, че понякога е полезно децата да скучаят. В такива моменти те опознават по-добре себе си, вслушват се в своите нужди и желания, измислят собствени идеи. Оставени сами на себе си, си намират занимания, а това е ценно за ума. Най-важното е, че се научават да си отговарят на въпросите „Какво искам да правя сега, кое ми е интересно?“. Родителите не бива постоянно да дават готови отговори, иначе детето няма да развие въображението и познавателните си интереси.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Posted on Leave a comment

Тест с листа от червено зеле разкрива: Ако цветът на урината не се е променил, отидете направо на лекар

Ако ядем зеленчуци и плодове, ние едновременно поддържаме обема на мускулите на същия обем и неутрализираме киселината в тялото.

Съвременните западни храни на базата на продукти от животински произход създават голямо количество киселини в организма, което може да доведе до метаболитна ацидоза (киселинност). Такава диета може значително да повлияе на количеството мускулна маса.

Но създаването на такива мускули не винаги трябва да е отрицателно. Този процес в кръвта отделя голямо количество аминокиселина, която помага за производство на глутамин. Това вещество се използва от бъбреците, за да се освободи от излишната киселина. Това се случва, ако основната ви диета е алкална. Ако ядем плодове и зеленчуци, тогава определяме обема на мускулите едновременно и неутрализираме киселинността в тялото.

Отговорът на въпроса коя диета е по-добра за нас е очевиден – алкалната диета, която има много зеленчуци и плодове, особено зеленина, е по-добра от месото, яйцата и млякото, които произвеждат киселина. Храненето с растения е по-добро, защото съдържа огромно количество калий, което лесно се алкализира и хората, които се хранят така, имат най-алкализираната урина.

Метод за тестване на рН на урината

Сварете лист червено зеле, докато водата не получи тъмно лилав цвят. След това извадете листа. След като сте уринирали в чаша, налейте водата, в която сте приготвили червеното зеле. Ако цветът на водата в чашата остане пурпурен или стане различен, урината ви е кисела. Но ако стане синя, урината ви е неутрална.

Съвет

Така че, трябва да ядете толкова зелени и листни зеленчуци, колкото този тест ще доведе до син цвят, за да се уверим, че организмът ни е алкален и здрав.

Posted on Leave a comment

Прекалено амбициозните родители правят нещастни децата

Не искайте вашето дете да учи усърдно по всички предмети. Не бъдете от тези родители, които искат от детето си да е изрядно по всички предмети


Психолози от университета „Рединг“ във Великобритания твърдят след изследвания, че децата на амбициозните родителите се учат по-добре, но едновременно с това и повече страдат. Тези майки и бащи ги заставят да учат много по всички предмети, дори и по тези, които не харесват. Това води до сериозно натоварване и стрес, които може да се отразят негативно на физическото и на психичното здраве. Според английските учени децата, които се занимават с онези предмети, които им харесват, и не хвърлят излишни сили в останалите, са най-успешни и в ученето, и като цяло в живота.

Освен това приемете, че вашето дете е от поколението, чиято цел е с минимални усилия да постига максимални резултати

Това е и определение за ефективност и само дано учителите му също да го споделят. В превод, оставете синът или дъщеря си да учи по част от предметите толкова, колкото прецени, за да получи нужните му оценки. Дори да имате манталитет на отличничка или зубрач, с извинение, от собственото си гимназиално образование, не го пренасяйте върху детето си. Приемете, че тогава се е налагало да учите повече, защото нямаше интернет.

Не се предавайте напълно в педагогическите си усилия по всички дисциплини

Говорете със сина или дъщеря си, че ефективността е трудно нещо – обикновено с минимални усилия не се постигат максимални резултати. И щом иска да следва примерно информационни технологии, по математика трябва да полага максимални усилия. Същото важи за литературата и история, по които ще се явява на изпит, за да влезе право. По тези предмети въпросът „Това сега защо да го уча“ си има съвсем ясен отговор.

И хич да не ви цитира Айнщайн, който отвърнал, като го питали за скоростта на звука: „Не нося такава информация в ума си, понеже тя е лесно достъпна в книгите“. Афоризмът на великия физик няма да му помогне да влезе нито в СУ, нито в Оксфорд, където първо проверяват знания, а едва във втория етап – мисленето.

Вие пък си повтаряйте друго от Айнщайн:“Стойността на образованието не е в изучаването на много факти, а в обучението на ума да мисли“. Дали българското училище се справя с тази задача е спорно, така че е разумно родителите да се погрижат за това. Частни уроци по мислене няма, само вие можете да ги преподавате на детето си всеки ден.

При това не забравяйте, че поколението на вашия тийн – т.е. на родените през новия век, доста прилича на т.нар. милениали (родените през 80-те и 90-те години). Мрази задълженията, но с готовност се ангажира с всичко, което го вдъхновява. Може да го прави дълго, да не се отказва при трудности, даже да се радва, когато срещне предизвикателства. Защото това поколение се чувства удобно при промяна, по-гъвкаво е от предишните и обича рисковете.

Остава само да прокарате причинно-следствена връзка между всяко защо-това-да-го-уча и бъдещето, за да го превърнете във вдъхновяващо предизвикателство за тийна. После нямате грижи.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Posted on Leave a comment

Полезни игри и занимания за 6-месечно бебе

То вече се заиграва само за 10-15 минути, но чрез общите занимания ще стимулирате важни умения


Развитието на речта ще подтикнете с книжки с кратки текстове, които четете на глас. Вземете чаши с различна големина, поднасяйте всяка към устата си и произнасяйте името на бебето. То ще забележи, че всеки път звучи различно и колкото по-често играете, толкова по-бързо ще започне да повтаря.

На 6 месеца то издава разни звуци и дори създава впечатление, че произнася думи, защото успешно имитира речта на възрастните

В бърборенето му още няма смисъл, но улавя смисъла на казаното от вас и с поглед открива предмета, за който говорите.

Развивайте фината моторика на ръцете. Подходящи са игри с влизащи едно в друго кубчета. Сложете между дланите му топка с диаметър 5-6 см и му помогнете да я повърти. Купете играчки пищялки, които при стискане издават звук, игри със спирали, по които трябва да се придвижат фигурки. Не пренебрегвайте и „пляс-пляс ръчички“. Бавно разкажете приказка за птички и щом кажете „Хвръкнаха“, повдигнете ръцете на бебето и плеснете дланите му една в друга. След време то с нетърпение ще чака този момент и ще се смее още преди да е настъпил, после само ще започне да пляска.

Освен фината моторика „пляс-пляс ръчички“ развива и познанието за причинно-следствените връзки

За разбирането им помага и игра с балон, пълнен с малко вода. Стискайте и отпускайте балона, за да види бебето как се променя формата му. После му дайте само да си поиграе. Когато държи в двете си ръце играчки, дайте му трета. Ще опита да я вземе, без да изпуска другите, но скоро ще установи, че е невъзможно. Скрийте играчка под одеяло, като оставите част от нея да се вижда. То ще я хване и издърпа, след време ще се научи да отмята одеялото.

<За упражняване на координацията го носете на конче

Така се учи да пази равновесие и да контролира движенията си. Люлеенето на крак също е добро. Седнете на стол и сложете бебето на конче върху подбедрицата си. Хванете го за ръце и повдигайте крак в такт с песен. Ако се учи да пълзи, сложете препятствия от възглавници и го оставете да ги преодолее.

Играта на тунел развива и пространствена ориентация. Махнете дъното и капака на кашон. Сложете бебето от едната страна, минете от другата и щом влезе в тунела, закрийте вашия отвор с одеялце. После протегнете ръка в тунела и придърпайте детето, за да изпълзи до вас.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Posted on Leave a comment

Как безопасно да върнем свободата на децата?

От каква възраст разрешава законът българите да пускат децата си да се придвижват самостоятелно навън?


Деца до 8 години не се оставят без надзор и грижа, гласи той. Но дори и след тази възраст много тревожни майки и татковци не смеят да дадат по-голяма свобода на детето си. Някои детски психолози са обезпокоени, че децата вече почти не играят навън, особено в по-големите градове. Въпросът как безопасно да им върнем свободната игра е важен, защото без нея има риск за психичното им здраве и пълноценната им подготовка за живот, изтъкват специалистите.

Предимствата на играта в неконтролирана среда, т.е. неструктурирана от родител – училище – баба и дядо, са свързани с личностното развитие

Тя дава шанс на детето да се сблъсква с непредвидени ситуации, да взима решения, да общува и да поема рискове. Това го прави по-самостоятелно и уверено в себе си. То вижда как възникват и се разрешават конфликтите. Научава се как да реагира в ситуациите по метода опит – грешка – опит -успех. Свиква да играе, общува и работи с другите, осъзнава, че съществуват различни социални роли. Когато играе с деца навън, веднъж може да е пилот, друг път да е учител или готвач. Така адаптира поведението си спрямо ролята и останалите играчи, което в бъдеще ще му помага да постига целите си в екип.

Като позволяват повече игра в неконтролирана среда, родителите му показват доверие, че то може само да разреши всеки проблем

Това силно влияе на начина, по който възприема себе си и собствените си сили. Обратното, ако не участва в такива игри, рискувате да расте със съмнения във възможностите си, да става по-неуверено и уязвимо, обясняват психолозите. Тази неувереност може да прерасне в силно безпокойство и невъзможност за справяне в стресови ситуации.

Важно е да подарите на детето си времето, в което то да играе навън и да попадне в нова среда, където да се учи и да бъде изобретателно. Но за да стигнете дотам, е нужно като родители да надмогнете собствените си страхове и несигурност.

Това е дълъг процес, който започва от най-ранната възраст – със свикването на сина или дъщеря ви да се самообслужва без помощ и да играе на площадката без постоянно подадена ръка. Така ще узнае как се пада, как боли, как да се държи за катерушката и да пази баланс.

После идва време да се научи къде да кара безопасно колело, как да иска помощ от големите, когато тръгне на училище, как да намира най-добрия път до дома, къде и как да пресича, как да пазарува, как да общува с непознати. Следва ходенето до магазина със списък, ползването на градски транспорт или движение по определен маршрут.

Много важно е и обучението как да усеща застрашителните ситуации и как да реагира

За детето е необходимост да има символичен алармен бутон, вие ще решите дали да е мобилен телефон, близък човек или стратегия на поведение в критична ситуация.

За да стигнете до момента, в който детето ще иска да излезе без вас, трябва да сте минали през изпитания. В този процес вие като родители се освобождавате от страховете си, а децата се учат на отговорно поведение. И ако вървите по добре обмислен план, детето ви на 8 ще може вече да играе само навън, ще знае кое е опасно и кога да се прибере. На 10 ще ходи само на спорт и уроци или на гости, като ще знае в кой момент да ви даде обратна връзка. На 13 ще можете да му вярвате, че ще се държи правилно, когато е на купон, а на 16 ще сте спокойни за цялото му ежедневие.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Posted on Leave a comment

Бирата е в състояние да съживи и най-повредената коса

Заради високото съдържание на витамини, аминокиселини и природни ферменти в основните й съставки (хмел и дрожди), бирата подхранва корените, възстановява увредената структура на косъма


Справя се с пърхота, прави косата лъскава и жива. С бира можете да облеете измитата коса, тя е и отличен балсам.

Но преди да забъркате маска, изберете правилното пиво според проблема, който искате да решите. За козметични цели по принцип е по-подходяща нерафинираната тъмна бира, наричана по-често жива. В нея процентът алкохол е най-нисък, а полезните вещества са най-много. Но тя има лек оцветяващ ефект, така че блондинките ще трябва да се задоволят със светла, но пак жива.

Преди да приготвите маската, загрейте бирата. За да не остане неприятен мирис на косата, добавете няколко капки ефирно масло по ваш вкус. То ще неутрализира аромата на хмел и ще обогати полезните компоненти.

Запарете по 1 с.л. сух лапад и коприва с 200мл гореща бира. След час прецедете и втрийте добре в корените с масажиращи движения. Измийте косата на сутринта само с вода. Правете маската 2 пъти в седмицата в продължение
на 2 месеца.

Глината има подсушаващо действие и се препоръчва при мазна кожа на скалпа

Смесете 100 мл загрята бира с 1 с.л. глина и царевично брашно до рядка каша. Намажете скалпа и разнесете с гребен по цялата коса. След 20 минути измийте с отвара от зелен чай.

При дехидратирана коса с цепещи се крайчета помага маската от 1 чаша бира и 1 чл. бадемово масло или зехтин. Нанесете обилно на косата и измийте след 20 минути с хидратиращ шампоан. При тези проблеми може да използвате също смес от равни количества бира и кисело мляко.

За нормална коса залейте две филии черен хляб с 500 мл бира

След два часа разбийте добре и покрийте косата с тази каша. След 30 минути отмийте първо с вода, после с шампоан и облейте косата с подкиселена вода.

Ще стимулирате растежа на косата с маска от 100 мл бира, 1 жълтък и 1 с.л. мед. Нанесете, сложете шапка за баня и измийте след 20 минути с обичайния си шампоан.

Много добре укрепва косъма маска от 2 чаши бира и сока на една голяма глава лук. Течността се втрива първо в корените, след това се навлажнява цялата коса. След 15 минути се изплаква с вода, а после и с билкова отвара по избор.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Posted on Leave a comment

Пияна жена – весела къща. Ново изследване потвърждава половите стереотипи

Не е проблем, когато мъжете пият? Шокиращите резултати от нови изследвания показват, че стереотипите за жените, които пият алкохол, са по-лоши от преди.

В поредица от експерименти, включващи 400 мъже и жени, изследователите открили, че най-често обикновената сцена на жена, държаща чаша алкохол в ръката си, я изобразява в негативна светлина.

Жените, които държат чаша бира вместо чаша вода, са били обозначени като „сексуално достъпни“, да не казваме „леки“.


Това със сигурност не е случаят с мъжете, така че се стига до заключението, че разликата между половете е изложена на стереотипи повече от всякога. Това е опасно и означава, че има по-малко хора от всякога, които са готови да се намесят в ситуации, в които жената е изложена на риск.

„Жените, които пият алкохол, се маркират автоматично, за разлика от мъжете, които пият алкохол“, казва Жанин Скоринко, професор, който участва в проучванията.
„Тази ситуация е особено шокираща, защото държането на бутилка бира увеличава усещането за интоксикация и повишава впечатлението за“ сексуална достъпност „при жените, което не е така за мъжете.

Posted on Leave a comment

Детето не иска да чете? А вие личен пример давате ли?

Обикновено родителите на дете, което не обича да чете, се притесняват. Често не си дават сметка, че може сами да са виновни


Широко известна причина за безразличието към четенето е примерът. Синът едва ли ще заобича книгите, ако от малък не е виждал родителите си да отварят книга. Но дори пристрастените към четене майка и баща могат да отблъснат детето заради престараване. Учили са го да чете твърде рано и по грешен начин.

Съвременни методики отричат наизустяването на наименованията на буквите

„Бе, ве“ или“ бъ, гъ“ не отговаря на реалното им звучене в текст. Не е подходящо и ученето им с картинки, например М -“ мост“. Свикне ли да свързва М с “ мост“, детето ще се затрудни да прочете „мяу“, където звукът „м“ е мек.

Затова решите ли сами да учите детето преди предучилищна възраст да чете, най-напред вие почетете по въпроса и изберете подходящ метод. И бъдете търпеливи – дори то да не напредва бързо, не пестете похвали при най-малкия успех. Иначе ще го отблъснете.

Внимавайте при избора на книжки

Има издания, в които думите са разбити на срички. От безбройните тирета погледът се премрежва, а думите плашат с дължината си. Не избирайте книга само по красивите илюстрации. Прочетете няколко страници. Стане ли ви интересно, значи и на детето ще му е интересно.

Искате ли да заобича книгите, не го карайте насила да чете

Не го уговаряйте да отвори книжка, ако в момента му се играе. Не допускайте гневни нотки, не се карайте, когато бърка. Ако грешките са много, укротете педагогическия си плам и не поправяйте всяка.

Ако детето вече срича, но чете с нежелание, събудете интереса му

Започнете да му четете много увлекателен текст и спрете на най-интересното място, защото нямате повече време. То ще грабне книгата и ще се опита да убеди някой друг да му дочете историята. Само че всички в момента са заети и имат време само за един-два реда, другото нека си го чете само. Така започвате да четете заедно и на смени – първо вие два реда, после то два, след това баба му два реда и т.н.

Дори вече да чете, продължете и вие всеки ден да му четете поне по 10-ина минути. Правете го изразително, имитирайте гласа на героите. Спирайте и го карайте да отгатва какво ще се случи по-нататък, обсъждайте постъпките на героите. Така развивате т.нар. четене с разбиране.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Posted on Leave a comment

Какво можете да научите за детето си от учителите?

От учителките може да научите ценни подробности за вашето дете – все пак те прекарват повече време от вас с него


За това ще ви помогнат родителските срещи.

Вероятно ви е известно какви оценки има. Ако не са особено високи, си формулирайте въпроси, за да
получите препоръки какво трябва да прави, за да ги повиши. Един е проблемът, ако изобщо не учи. Съвсем друг е, ако не учи редовно. Трети е, ако тийнът заради разсеяност се проваля. За отличник също има какво да питате преподавателите – да речем, дали виждат у него литературен или математически талант и как допълнително да го развива.

Не забравяйте, че класната и учителите са опитни професионалисти

Бихте могли да получите безплатна консултация от експерти по тийнейджърите, които отлично познават вашето дете. Ако намерите нужния подход към тях, може да ви дадат безценна информация за характера и навиците му. Също и съвети как да направите най-доброто за него.

Изобщо не подценявайте мненията на учителите, дори да не ви харесват

Не смятайте, че отлично познавате детето си. То е в пубертета и бързо се променя. Освен това може да се държи по един начин вкъщи и по съвсем друг в училище.

За разговорите трябва добре да се подготвите, защото учителите имат да се срещнат с много родители за малко време. Ако не искате да чуете баналности, веднага си задавайте конкретните въпроси.

След родителската среща важният въпрос за вас е какви действия трябва да предприемете. На път за вкъщи не бързайте, а анализирайте информацията.

Запитайте се какви оценки и препоръки чухте повече от веднъж

Надали химичката е нарочила вашия тийн, ако няколко преподаватели са повторили, че преписва на тестовете или че не се готви редовно, а само като очаква да го изпитат.

Дайте си ясна сметка какви притеснения или възможности произлизат от всичко чуто и как ще действате. По това ще трябва да помислите по-дълго, отколкото трае пътят до вкъщи.

Разкажете на тийна за родителската среща

Добре е да сте си водили записки и да му прочетете най-важните неща. Дори да сте ядосани, кажете най-напред хубавото, после се концентрирайте върху проблемите. Това е единственият шанс да бъдете чути. Нахвърлите ли се, тийнът ще започне да се отбранява и нищо градивно няма да постигнете.

След като спокойно предадете какво сте чули възможно най-обективно, спрете и изслушайте коментарите на сина или дъщеря си. Постарайте се да насочвате разговора не към обяснения, оправдания, отхвърляне, а към предложения за действия и промяна. Договорете се, че всички ще помислите по най-важното и в следващите дни ще го обсъдите. После контролирайте как върви изпълнението на набелязаните мерки, макар през цялото време да показвате на тийна, че вярвате във волята му за промяна.

Не забравяйте да кажете на детето си „браво“. Все има за нещо, за което го заслужава. Ако не за друго, то оценете поне факта, че учителите са го виждали, щом се оплакват от него.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi