Как да накарате детето си да заспи?

Ти лайф за Лекува

НЕПРАВИЛНО:

  • Не приспивайте бебето на ръце или във вашето легло. Дори да не ви усети, когато го слагате в детското креватче, ако се събуди по­сред нощ и види, че е само, ще се разплаче и ще трябва пак да го гушкате.
  • Не пазете пълна ти­шина, защото вкъщи има спящо дете. Ако е свикнало да заспива така, ще се буди при най-малкия шум, до­шъл отвън. Няма да може да заспива и в детската градина следобед, защото там няма как да се постиг­не абсолютна тишина.
  • Не оставяйте ярки предмети в сигнални цве­тове или светещи играчки в полезрението на детето – ако ги вижда от легълцето си, ще привличат вниманието му и ще му пречат да се отпусне и да затвори очи. Приглушената светлина от нощната лампа е допустима, ако се страху­ва от тъмнината. Не слагайте малчугана да спи следобед на друго място освен в креватчето му – ако е в непривична обстановка, ще му е трудно да се настрои за сън.
  • Не си мислете, че колкото повече се умори, толкова по-бързо ще заспи. Превъзбуденото дете не може да „превключи“ лесно на режим „сън4 – напро­тив, то започва да капризничи, така че оставете активните игри и забавле­ния за будните часове.

ПРАВИЛНО:

  • Слагайте малчугана да спи в едно и също време. Вечер отделяйте 30 минути за подготовка за сън (къпа­не, миене на зъбките, обли­чане), а през деня са доста­тъчни 15 минути. Изпитан начин за „настройка“ е първо да сложите да „спи“ в легълцето любимата му играчка. След като вече е по пижамка, дайте му чаша топло мляко (билков чай) с мед и му прочетете приказ­ка за лека нощ.
  • Поддържайте темпера­турата в стаята, където спи малчуганът, около 18-20 градуса. Преди лягане ви­наги проветрявайте, а през топлите сезони оставяйте прозореца открехнат, в» Завивката трябва да е лека – по-добре по-дебела пижамка, отколкото дебело одеяло, защото и без това децата се отвиват нощем.
  • Възглавничката е от голямо значение за слад­кия сън – за да е удобна, не бива да е много висока, обемна и голяма. Избе­рете по-плоска и мънич­ка – колкото да се събират главичката и раменцата на детето. До година и поло­вина малчуганът може да спи и без възглавница.
  • Не тичайте до легълцето му за щяло и нещяло. Запла­че ли, изчакайте 2-3 мину­ти – може да се успокои. Детето трябва да се приучи да спи само и да не изисква денонощно внимание. Предложете компро­мисно решение, когато твърдо отказва да отиде в леглото – може да остане още малко с „големите“ и да си легне 15-30 минути по-късно, но за сметка на това няма да му четете приказка за лека нощ.

Рецепти при детско безсъние

Билков чай – подходящи са лайка, липа, салвия (градински чай). Залейте 1 чаена лъжичка сушени цветове с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се запари 15 мин, прецедете и поднесете топлата настойка, подсладена с лъжичка мед.

Ароматна билкова възглавничка. Напълнете памучна калъфка със ситно стрити сушени листенца от мента, лавандула, роза, ду­шица, розмарин. Приятният им мирис ще успокои и унесе неумор­ното дете в сладък сън.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар