Нова мода – нецъфтящи теменужки

Ти лайф за Лекува

Стайните теменужки са толкова разнообразни, че колекцията ви може непрекъснато да се променя и попълва

Ярки комбинации от багри и необичайни форми на цветовете или листата доскоро бяха предпочитаните варианти за експерименти на селекционерите. Но последният хит е нещо необичайно – нецъфтящи сенполии. Те имат някои особености при отглеждането.

Всъщност става дума най-вече за теменужки със зелени съцветия, които се сливат с листата. Те изглеждат толкова неестествено, все едно са изкуствени. Има и такива, които са научени да не образуват въобще пъпки или да правят само недоразвити цветове. Характерна тяхна особеност е, че по-активно образуват нови разклонения. Това прави храстчето по-компактно и гъсто. По този начин и размножаването им е по-лесно.

Сортовете не са много. Never-floris е най-престижният, смята се за родоначалник на тези необичайни теменужки. С появата си през 2009г. на световна изложба предизвиква сензация. Сортът образува гъсто съцветие от пъпки, но те не се разтварят, а се запазват до 6 месеца. Листата също са необичайни – много тъмни, почти черни. Розетката е с изчистена кръгла форма.

Нецъфтящите теменужки Ne-verfloris White се отличават с едри набухнали пъпки, които не са гъсти, но пък изненадват с размера си

Розетката им не е толкова компактна и симетрична. Листата са във формата на фунийки.

Може да се отглеждат и на изкуствено осветление

С легендарен статус е сенполия Botanica. Тя има редуцирани дребни виолетови листа и видоизменени едри цветове в ярки багри. Ще трябва да почакате две години за отварянето им.

Отглеждането на тези теменужки има особености

Осветлението на всички сортове трябва да е ярко, но преки слънчеви лъчи не понасят. Може да виреят и на изкуствено осветление за разлика от обичайните си събратя.

Основното им предимство е, че понасят по-добре високите температури. Но са чувствителни на преохлаждане, не обичат резки скокове в температурата. Бавната им адаптация е гаранция за оцеляване след покупка. Карантинният период продължава не по-малко от 3 седмици.

Поливат се стандартно. Главното е да не мокрите листата и основата на розетката. използвайте само мека, престояла вода.

Няма нужда да повишавате специално влажността на въздуха, но все пак дръжте саксиите по-далече от отоплителните уреди.

Нецъфтящите теменужки се подхранват през цялата година с изключение на месец след ново пресаждане

Честотата е 1 път в месеца. Използвайте препарат за цъфтящи растения, те не спадат към листно-декоративните видове, макар че не разтварят пъпките си.

Формирането им е по-различно от това на обичайните сенполии. Листата се отделят след повреждане или начало на повяхване. Съцветията се махат едва след пълна загуба на тяхната декоративност. Но образувалите се нови разклонения в пазвата на розетката е добре да се махат веднага след появата им, освен ако не искате да ги използвате за размножаване.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар