Картофи по селски – как да ги направите хрупкави и вкусни?

Ти лайф за Лекува

Картофи по селски – има ги в менюто на много ресторанти и са чудесна алтернатива на пържените


Лесно е да си ги приготвите и у дома, като изберете точния сорт картофи и добре ги подготвите преди топлинната обработка. За да станат ароматни и с апетитна хрупкава коричка, следвайте съветите на специалистите за начина на готвенето им.

Необходими са ви сухи, с високо съдържание на скорбяла картофи, които добре се разваряват. По правило това са грудките със светлокафява люспа и светла вътрешност – знак за високо съдържание на нишесте. Благодарение на него се получава хрупкавата коричка отвън и меката, ронлива вътрешност на вече опечените картофки по селски.

Добре е да подберете продълговати картофи, за да ги нарежете по-лесно

След като ги измиете старателно с четка и без да ги белите, ги разполовете по дължина. Всяка половинка нарежете напречно като ветрило, за да получите симетрични, дебелички резенчета с формата на лодки. Този начин на разрязване е дал американското име на пикантните картофи по селски – картофи уеджис.

Смята се, че картофите по селски са простичко, но съвсем не толкова лесно за готвене ястие. Наглед елементарната рецепта има тънкости.

Първата е необходимостта да се отмие част от нишестето. Може да звучи парадоксално, понеже именно то прави хрупкавата коричка, но е важно да оставите нарязаните картофите под течаща вода за няколко минути. Така резенчетата ще запазят формата си при топлинната обработка. Заедно с излишното нишесте ще се отмие и излишната глюкоза, която не е полезна за диабетиците и хората с наднормено тегло.

Следва варенето на картофите. Пускайте ги във вряща вода, за да запазите максимално полезните им вещества и за да ги предпазите от разваряване

За по-нататъшното готвене са ви нужни стегнати резенчета, чиято форма не е нарушена. Затова варенето не бива да продължава повече от 5-7 минути. Проверете дали е достатъчно, като с клечка за зъби прободете нарязаните картофи. Влиза ли клечката без силен натиск в тях, дръпнете съда от котлона и веднага извадете картофите от водата с решетеста лъжица.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар