Проходилката – плюсове и минуси

Ти лайф за Лекува

Повечето майки намират, че проходилката има плюсове


Преди всичко дава възможност на бебето само да се придвижва в избрана от него посока и да изследва околното пространство. Освен че укрепва мускулите му, движението го уморява по-бързо и това се отразява положително на апетита и съня. Докато опознава света, майка му има време да свърши нещо или просто да си почине, като наблюдава детето от разстояние.

Минус е, че на практика забавя прохождането. Заради положението на бебешките стъпала в проходилката – предимно на пръсти, по-късно се затруднява походката на малкото дете. При продължителното й използване многократно се увеличава и натоварването на още неукрепналите мускули. Освен това пречи на развитието на чувството за равновесие. В нея бебето не се учи да става, да сяда, да балансира, правилно да пада и да се пази от заобикалящите го предмети.

Решите ли да я използвате, направете го след като детето се научи да пълзи и да стои изправено

Пълзенето развива не само физически, но и умствено бебето. То влияе върху формирането на връзките между двете мозъчни полукълба. Ако не е пълзяло или този период е бил кратък, е възможно в по-късна възраст детето да има проблеми с паметта, логиката и смятането.

Проходилката хем дава свобода, хем я ограничава

Мъникът не може нито да легне, нито да попълзи, когато поиска. Не може да пипне и да сложи в уста предметите, които го интересуват, а точно това е начинът да трупа нови познания. Изпусне ли си играчката, не може да я вземе без чужда помощ. Всичко това травмира психиката и след време детето може да стане плашливо и склонно към безпричинна паника.

Не е напълно безопасна. Бебето бързо свиква с нея и се научава да се придвижва скоростно из къщата

Но закачат ли се колелцата, може да се преобърне.

Най-подходящата възраст за проходилка е 6-9 месеца, но по-важна от възрастовия фактор е степента на физическо и психологическо развитие. Детето е готово за проходилка, ако вече умее бързо да пълзи, седи устойчиво продължително време, без да се клатушка, може да се държи за опора и с нейна помощ да се изправя.

В проходилката слагайте детето винаги обуто, обувчиците фиксират стъпалата в хоризонтално положение

Погрижете се да регулирате правилно височината на устройството. Крачетата трябва да опират пода с цяло стъпало, коленцата да са леко сгънати за по-удобно отблъскване.

В началото сложете бебето в проходилката за 3 минути и постепенно увеличавайте времето, но не повече от 40 мин. Дневно използвайте проходилката 1-2 пъти и не настоявайте, ако детето не иска да стои в нея.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар