Поощрявайте силните страни, вместо да коригирате слабости

Ти лайф за Лекува

Двете ви деца сякаш не са от една двойка майка и баща раждани. Дъщеря ви е умна, но затворена. Синът ви е душата на компанията, макар че не е първи отличник

С тези две деца трябва да се отнасяте по различен начин – докато ги възпитавате, общувате, грижите се. Нея трябва да окуражавате за социални контакти, него – за отговорност.

Мъдра родителска техника е термин. Д-р Лий Уотърс, директор на Центъра по психология на позитивизма в университета в Мелбърн, обяснява накратко какво се крие зад него – умението на родителите да се съсредоточат върху силните страни, върху талантите и уменията вместо върху недостатъците и слабостите. Най-правилното поведение е родителят да не се опитва да промени детето си, сякаш има нещо нередно у него, а да търси положителните му качества. По този начин то израства много по-уверена и успешна личности, убеден е д-р Уотърс.

Повечето хора смятат, че работата на родителя е да поправи онова, което не е наред (според него или според обществото) у детето

Защото само така то може да се впише в света и да има пълноценен живот. Ако тийнът не е добър в математиката, не го карайте да решава задачи от сутрин до вечер с надеждата, че ще ги разбере и ще стане математик. По този начин постоянно му изпращате послание, че не се справя въпреки усилията, които полага, че от него се иска още и още. Така той развива усещане за малоценност. Вместо това му помогнете да се насочи към област, в която се справя с лекота. И ще имате много по-щастливо дете, подчертава психологът.

Мъдро родителство означава и да не стоварвате върху тийна големи очаквания

Естествено е желанието ви той да се справя добре. Но ако това е най-важното за вас, ако се е превърнало в болезнена амбиция, вече вредите, казва Уотърс.

В основата на всяка успешна личност е развитото умение да се приема неуспеха и да се живее с него.

Щастието не бива да се измерва с първите места в класациите, защото няма човек, който да оглави всички класации в живота. Не можем да спестим на децата си разочарованията, не можем да ги предпазим от злините в света. Но ако им осигурим добро възпитание в спокойна среда, добро образование, усещане за щастие и достатъчна успешност, можем да им помогнем да се справят с тях и да израснат като уравновесени, щастливи и хармонични личности, заключава психологът.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Recent Posts

Добавете коментар