За кандидатстването догодина започнете подготовката още сега

Ти лайф за Лекува

Ако зрелостникът е изпуснал сроковете за кандидатстване, започнете подготовката още отсега. Така ще има време да се подготви за всички изпити навреме


За чуждите университети се изискват сертификати за владеене на език като IELTS, TOEFL, SAT, CAE, CPE за английски, TestDaF за немски, DELE за испански, DELF и DALF за френски и т.н. Може би ще му е нужно да мине подготвителен курс, за да е по-малък стресът на самия тест. Може би ще е разумно да се яви повече от веднъж на изпита, за да е сигурен, че е получил максимален резултат. Срокът за подаване на документи за някои университети пък е доста ранен -15 октомври например за специалности в британските Оксфорд и Кембридж, януари-март в повечето европейски страни. А трябва да се пишат и мотивационни писма, есета, което не е съвсем лесна работа.

Българските университети предлагат подготвитвителни курсове, а предварителните изпити започват още в края на февруари

Огромна възможност е тийнът да се яви няколко пъти, за да е сигурен, че е получил максималната оценка и приемът в желаната специалност му е в кърпа вързан. Важно е също още в началото на учебната година да е наясно на каква матура по желание ще се яви – тя обикновено е свързана с онова, което смята да кандидатства. За да се подготви добре, трябва да обсъдите дали са му нужни курсове, частни уроци, или самостоятелно ще заляга здраво над учебниците.

С амбициозния зрелостник, който е наясно какво ще кандидатства, пък е хубаво да обсъдите къде точно ще кандидатства. За целта е полезно да види рейтингите на университетите по специалности.

Признайте, че за вас не е без значение и да знаете колко са университетските такси и колко би струвал животът му в друга страна или в друг български град. А това в голяма степен зависи от битовите условия, които предлага ВУЗ-ът -например има ли общежитие. Практично е и тези обстоятелства да се имат предвид при избора.

Всичко това надали ще изясните само в един разговор. Ще се наложи да обсъждате, да задавате въпроси и да подтиквате сина или дъщеря си да търси информация. Вероятно ще трябва и вие да поровите в университетски сайтове, за да се осведомите. Може да дискутирате с тийна иска ли да отидете в консултантска фирма. Тя би ви спестила много усилия при избора на университет в чужбина и при подготовката на документите за кандидатстване.

Естествено, най-много търпение и постоянство ще са ви необходими, ако 12-класникът се колебае какво иска да прави след дипломирането. Но колкото по-рано започнете със стимулирането да мисли, толкова по-рано може и да реши.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар