7 ясни признака на предстоящото уволнение

Ти лайф за Лекува

Приближените и осведомените ви избягват – това е ясен знак за предстоящо уволнение


Във всяка фирма има хора, които са наясно с кадровите планове на началника. Било защото са присъствали при обсъждането им по сила на служебните си задължения. Било защото той им има доверие и се съветва с тях неформално. Било защото винаги си врат носа и успяват всичко да научат.

Подозирате, че някои ви топи

А за съжаление този някои е от онези, на които шефът се доверява. Това обаче още не е основание за тревога, ако не съзирате и поне един от другите признаци. Все пак изковете стратегия как да неутрализирате недоброжелателя.

Избягвайте да споделяте резултати с колегата си. При успех ще побърза да се пришие и пръв да съобщи добрата новина на шефа. При фал ще пресили нещата и ще ви очерни.

За да получава началникът правилна информация за работата ви, намерете повод да изпращате и до него отчетите, предложенията, плановете си. Измислете хитра тактика периодично да търсите съветите му. Всеки обича да се чувства компетентен, особено началниците. Но много внимавайте да не прекалите и да създадете впечатление, че с нищо не сте способни да се оправите сами.

Не е лошо да пообщувате с клюкарите

Във всяка фирма има хора, които винаги са осведомени какво ще става. Вероятно няма да ви кажат директно, че ви предстои уволнение, дори да са зърнали, че специалистът по човешки ресурси вече готви заповед, но по отношението им ще разберете. Щом е леко съ-жалително или силно пренебрежително, значи новината не е добра.

Колега се интересува от задачите ви

Това по принцип не му влиза в задълженията. И никакво друго обяснение за внезапния му силен интерес към вашата работа не можете да намерите.

Причината вероятно е, че шефът вече му е възложил да се запознае със задачите ви, за да ги поеме след напускането ви. А нищо чудно и колегата ви сам да си прави планове за вашето място, ако е подочул, че ще ви уволняват.

Издънили сте се

Ако наскоро сте претърпели провал с проект, може би не само ви мирише на предстоящо уволнение. Трябва да действате много бързо – постарайте се шефът ви да разбере, че сте си направили изводи от фала. Напишете анализ как се е стигнало до него, без да отричате собствените си грешки. Посочете как смятате да ги поправите. Предложете какво да се промени в организацията на работата в случай, че е нужно. Бъдете максимално обективни и много внимавайте да не нападате свои колеги, дори да имат вина за провала.

Изпратете анализа на началника и поискайте среща след това. На нея се постарайте да покажете и очи в очи, че сте готови да положите максимални усилия повече да няма неуспехи.

Лоша оценка

В много компании има системи за оценка на служителите. Може да е записано в трудовия договор, а може и да не е, но ако сте получили лоша оценка при поредната атестация, тя би послужила като основание за евентуално уволнение. Щом не знаете точно какви са мотивите за лошата ви оценка, веднага изяснете. Често се случва в холдингови компании, в които има различни дейности, служителите, натоварени да оценяват, да не вникват в спецификата и да карат по общи правила. Ако подозирате, че това е причината, подробно обяснете особеностите във вашия сектор и произтичащото от тях. Поискайте оценката за работата ви да бъде преразгледана, като се вземат предвид всички тези факти.

Хич не си въобразявате, че може да загубите работата си, когато компанията има финансови затруднения, променя дейността си, сменя собственика. Наистина е много вероятно да предстоят съкращения. Налага се спешно да докажете ценността си като специалист. Съберете информация в каква посока мислят шефовете и дайте предложения, в които вашата роля е ключова. Говорете за конкретната работа, която ще свършите, и за конкретните резултати от нея. Изтъквайте личните си познания, способности, опит, с които ще допринесете за успеха. Дайте за пример предишните си постижения.

Потенциална заплаха е и нов началник

Известно време той ще се ориентира в структурата, разпределението на задълженията, способностите на подчинените си. После ще поиска да направи промени, в това число и да работи с нови хора. Надали става дума за поголовно уволнение, защото това е риск за него. Вашата задача е да не попаднете в черния списък. Бързо и умно планирайте как да покажете важността на задълженията си, своите качества и идеи.

Не чакайте шефът сам да ви забележи, постарайте се да изпъкнете.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар