Как да отгледате здрава и красива копривка?

Ти лайф за Лекува

За ботаниците е колеус, ние си му викаме копривка. Традиционното цвете изживява истински ренесанс през последните години


И вече не като стайно растение, а като градинско или за украса на балкона. Новите сортове са с толкова пъстри листа, че те са напълно достатъчни за пищна декоративност.

Копривката е многогодишна, макар да се отглежда най-вече като едногодишна. Не че не може да се запази за следващия сезон, но най-красиви са младите растения.

Семейството обединява около 150 вида полухрасти и треви. Родината му е тропическа Африка и Азия. Листата приличат на тези на копривата, но само по формата си. Не парят при пипане, а багрите им са наистина впечатляващи -всички нюанси на зелено, жълто, виолетово, кафяво, цикламено и червено. Обагрени са на ивици и петна, някои са като нарисувани. Има разнообразие и във формата им.

Всъщност копривките цъфтят, но съцветията, които се отварят на върха на клонките, нямат декоративна стойност. Трябва веднага да се отстраняват, защото пречат на растението да се разклонява.
И формата е различна, и окраската е необичайна

Колеус можете да засадите и от семена, но е далеч по-лесно да си купите разсад. Той е един от най-евтините. Огледайте предварително стъблото. Не трябва да е прекалено ръбесто и дебело. Нежно и гладко гарантира, че е отчупено от младо връхно клонче. Старите не се разклоняват и веднага изкарват съцветия. С качествен разсад буквално за 2 седмици ще имате кичест храст. Редовно пензирайте връхчетата на всички клонки, за да се сгъсти.

Растението не е придирчиво към почвата

Може да го засадите във всякаква хранителна смес. По време на активния растеж се подхранва с органичен или минерален тор, най-добре с преобладаващ калий в състава му (0,3-0,5 г на 1 л вода). Честотата е веднъж в седмицата, защото копривката расте много бързо и има нужда от сила.

На слънчева светлина окраската е по-ярка, но растението трябва да се пази от обедните лъчи. По-пъстрите сортове с червени и кафяви листа понасят слънцето по-лесно от зелените. Освен това колеусът се приучава постепенно към светлото място, което сте му отредили.

Полива се обилно с мека престояла и леко топла вода, но само след изсъхване на горния слой на почвата. Реагира веднага на пресъхване, листата увисват и омекват. При горещо и сухо време се препоръчва пръскане. Прави се внимателно и само рано сутрин или късно вечер. Листата трябва да изсъхнат напълно, преди да ги огрее слънце.

Ако долната част на клонките започне да се оголва, това е сигнал, че на храстчето не му достига светлина. Същото се случва и когато не се е разклонило достатъчно. При растения над 1 година е обичайно, затова се препоръчва подновяване всеки сезон.

Най-честите вредители, които нападат копривката, са акари, белокрилки и листни въшки. Веднага напръскайте обилно със съответния препарат. Повторете процедурата след седмица.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар