Детето, което говори на жаргон, има нужда от внимание

Ти лайф за Лекува

Добре е и вие „да пораснете“, т.е. да се запознаете с актуалния жаргон


Особено щом забележите, че вашият наследник си общува със „светнати“ другарчета. Като дъщеря ви каже на сестра си „кифла“, да знаете, че няма предвид познатата ви закуска, а празноглаво момиче, което обръща прекалено внимание на външността си. В други времена се казваше примерно „фльорца“. Като синът ви се закани да „нахрани“ брат си, не става дума, че ще му сготви вечеря, а че ще го напсува.

Мръсните думи, ругатните и жаргонът се изкореняват с твърдост и търпение. Детето ви трябва да разбере, че не изглежда по-голямо и по-интересно, като ги употребява. Просто изглежда невъзпитано.

Това става особено нужно някъде около 7-годишна възраст, когато момичетата и момчета вече отлично знаят значението на онова, което изричат, но смятат, че така изглеждат по-авторитетни

Дайте си сметка обаче, че е възможно да се наложи вие да преразгледате отношението си към някои думи, защото примерно приятелите в компанията на вашия първокласник използват помежду си обръщението „идиот“ – ласкаво, а не обидно. Изправя ви се косата, но „пич“ да не би да е по-прилично. А не се стряскате, когато мъжете в компанията на съпруга ви се наричат така един друг. Свикнали сте, че определен начин на говорене изразява принадлежност към дадена среда. В нея това е норма, всички говорят така.

Така че като синът или дъщеря ви поеме по този път, се договорете: вие не искате да чувате това, забранявате да го употребява пред вас и въобще пред възрастни. А как точно ще говори с връстниците си, не се бъркате.

В по-ранна възраст обаче веднага се опитайте да скъсате връзката между вашето дете и приятел, от когото учи неприлични думи и изрази. Особено ако той е по-голям, желанието за подражателство също става голямо и борбата с лошото поведение се оказва трудна за родителите.

Много често малкото дете се заинатява с мръсните думи и ругатните, понеже по този начин привлича внимание. Това е сигнал – помислете дали отделяте достатъчно време, за да общувате с него. Поправете се, но за неприличното поведение бъдете безкомпромисни.

След като сте му обяснили какво не бива да казва, обявете наказанието, което ще последва при нарушение. Няма значение дали нарича „олигофрен“ братовчед си, или така казва едната играчка, докато се бие с другата. Думата все излиза от неговата уста и за всяка такава примерно намалявате с 10 минути времето, което разрешавате пред телевизора или с таблета.

Без изключения правете забележки и налагайте обявените наказания, за да постигнете в крайна сметка резултат

Вероятно няма да изкорените завинаги лошите думи от речника на детето си, но поне ще сте сигурни, че няма да ги произнася с лекотата, с която казва „Здрасти“.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар