Как да се справите с неосъзнатите предразсъдъци, които ви пречат в работата и живота

Ти лайф за Лекува

Неосъзнатите предубеждения и предразсъдъци са по-опасни, защото човек не си дава сметка, че ги има и не прави нищо, за да ги преодолее, предупреждават психолозите

Точно това е първото голямо предизвикателство – да признаете, че храните предразсъдъци, които могат да пречат на обективната ви преценка. След това да ги идентифицирате и съвсем съзнателно да се борите с тях.

Борбата на практика означава да се стараете да надхитрите първосигналната си реакция към характеристики на човека насреща, за които имате предубеждения.
Еднакво опасно е да го подценявате и да го надценявате.

Новият колега, който заема длъжност като вашата, е млад. Казвате си „Ха, той няма опит, не може да ми бъде конкуренция“. Това е типично възрастово предубеждение, което ви кара да преценявате необективно, да не се стараете достатъчно в работата. И току виж в един хубав момент се изненадате, че за повишение е бил предпочетен младокът, а не вие.

Заради положително предубеждение пък може да си създадете комплекси – „Младостта е предимство „

А може и да пострадате, ако се предоверите на адвокат, който е завършил право в Софийския университет, защото има мнение, че в България добрите юристи се подготвят именно там.

Психолозите напомнят да си дадете сметка, че в личните ви предразсъдъци са се набили и онези, които битуват в обществото, в бранша или в приятелския ви кръг. Това, че те съществуват в голяма или в по-малка група, не ги прави непременно верни, а още по-трудни за осъзнаване и още по-опасни за вашата индивидуална обективна преценка. Обобщението винаги е рисково – не всички цигани са мързеливи, като и не всички българи са трудолюбиви, макар че това са едни от традиционно споменаваните характеристики за всеки от двата етноса. Вероятно сте срещали и работливи роми, и достатъчно българи, които във всеки момент разполагат с алиби защо да не свършат нещо.

Да идентифицирате предразсъдъците си е въпрос на интелигентност, а да се борите с тях е въпрос на здрав разум. Представете си само как ще се отрази на кариерата ви, ако следвате предубеждението, че човекът с по-хубавия костюм е по-големият шеф. Може да объркате новия си началник с шофьора му.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар