Как да обезвредите емоционалния рекетьор?

Ти лайф за Лекува

Емоционалният рекетьор понякога е склонен и на съвсем груба игра – да заплашва, че ще изчезне безследно или че ще посегне на живота си


Партньорът му се ужасява и му угажда, дори да разбира колко гнусна манипулация е това. Ако обаче намекне, че не вярва да се стигне до реални действия, другият решава да му докаже обратното, за да не го изпусне от хватката си. По правило жените са по-склонни да правят фалшиви опити за самоубийство, а мъжете – да изчезват. Логиката им е една и съща: „Нека види какво е без мен, да страда и да се научи да ме слуша“. След подобно действие жертвата наистина става послушна за дълго само и само да избегне нова трагедия. По този начин манипулаторът се уверява, че я е грижа за него, и става още по-безмилостен в експлоатацията.

Любим подход на рекетьора е да насажда чувство за вина. Жертвата не изпълнява желанието му, причинява му страдание и заради това трябва да бъде наказана – да изпитва двойна вина. За целта демонстрацията на мъка е толкова артистична, че би заслужила награда „Оскар“, ако беше на кино. Не е изключено и да е публична, защото емоционалният рекетьор по такъв начин прави двоен удар – привлича свидетели, които съчувстват на него и упрекват непослушния партньор, и руши репутацията му пред роднините и приятелския кръг.

След като разчете знаците на емоционалния шантаж, жертвата трябва твърдо да реши, че е длъжна да се спаси

Най-добрият начин е да не се поддава на манипулации, като отстоява собствените си позиции и желания. Трудно е, защото рекетьорът експлоатира съкровени чувства -любов, страх, вина. Но ако усети съпротива, силата му отслабва. Той разбира, че този метод вече не действа и вероятно ще опита някой друг, може би дори физическо насилие.

За да се отърве човек от емоционален шантаж, е важно да се вгледа в себе си и да си изясни страховете си. Манипулаторът успява тъкмо защото познава най-големите страхове на партньора си и го манипулира чрез тях. Жертвата ще го изненада, щом покаже, че е наясно със слабото си място и вече не се чувства уязвима там. Ако мъжът например безогледно експлоатира страха на жената, че ще я изостави, тя може да му даде да разбере, че няма да преживее това като свой собствен провал, ни-то пък я плаши перспективата да остане самотна „старамома“ или „парясница“.

Най-ефективният начин да се спасите от емоционален шантаж е да се отървете от рекетьора, категорични са психолозите. Не се колебайте, колкото и да го обичате. Защото той не ви обича – никой не манипулира хората, които обича.

Вие не сте способни да контролирате манипулатора, но можете да контролирате себе си.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар