Кога и как се дава пълна самостоятелност на децата?

Ти лайф за Лекува

Понякога в желанието си да бъдат готини и свободомислещи, родителите започват да дават препалена самостоятелност на тийнейджърите

Понякога в желанието си да ги научат по-бързо да се справят сами се отнасят с тях като със свои връстници. Карат ги да правят трудни избори сами, поставят върху раменете им отговорности, за които те все още не са готови.

Д-р Джонсън от университета в Мисури предупреждава, че хората, които третират своите тийнове като възрастни, не са справедливи към тях и ги излагат на риск от провал.

Делегирането на отговорности трябва да се случва според степента на съзряване. Разбира се, глупаво е порасналите деца да бъдат прекомерно щадени и родителите да им дават с лъжичка в устата до постъпване в университета. Но и не бива да бъдат надценявани, защото при поредица от провали може да се сдобият с трайни комплекси.

Да речем, че родителите смятат тийна за достатъчно голям, за да се грижи за брат си или сестра си. И той наистина се справя до един момент, в който по-малкото дете вдига висока температура. Големият се паникьосва и започва да ви търси. Докато успеете да се приберете, му давате напътствия по телефона какво да прави. Да намери течния аналгин, да потопи крачетата във вода с оцет, да постави компрес на челцето. В това време малкото дете се скъсва от рев, а порасналото – от страх. От този момент нататък вашият голям син или дъщеря с право ще ви откаже да гледа братчето или сестричето си. Ако приемете този отказ, това е равно на признание, че тийнът не се е справил. Ако му кажете, че нищо толкова не се е случило и може отново да бъде детегледач, го обричате на постоянна тревога. В случая тя е напълно основателна. Трябва да проявите разбиране към страховете му, за да не дадете знак, че не ви пука за чувствата му.

Учете го да носи отговорност, но не си мислете, че като го пуснете на дълбокото, ще се научи да плува

Защото, ако в началото нагълта вода, може да започне да се съмнява в собствените си способности.

Винаги отчитайте какво може да се случи в ситуацията, в която поставяте детето си. Това е вашата отговорност – да прецените рисковете и да не ги надвишавате. Ако изпратите тийна да занесе кора с яйца до съседката, има риск да събирате жълтъци и черупки по стълбите. Не е нещо фатално. Ако обаче изпратите сина или дъщеря си с 5000 лв. до туристическата агенция, за да плати семейната ваканция, рискът не е толкова премерен. Ако някой го обере, смелите ви възпитателни методи мигом се превръщат в глупави и безотговорни.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар