Защо в социалните мрежи лесно ни лепват етикет „лош“?

Ти лайф за Лекува

Анонимността в онлайн пространството носи усещане за свобода. И както знаем, там е лесно да бъдеш герой.

Но освен че е пълно с джентълмени и невероятно красиви и стройни жени, има и още нещо много характерно – всички ставаме по-дръзки!

За жалост, това, което правите във виртуалното пространство, рефлектира върху това кои сте вие в реалния свят. Ако сте си задавали въпроса как да останете себе си в интернет, да запазите учтивия тон и да сте уважителни към останалите потребители… ето отговорите.

социалните мрежи етикет

Всички ставаме по-дръзки в интернет

Споделяне на знание

Много хора са в интернет, не просто за да гледат снимки на сладки животинчета, но и за да научат нещо ново. Ще осмислите времето си, прекарано онлайн, като споделите статии, които са ви допаднали. Това е начин да допринесете с нещо за обществото, към което принадлежите. Можете да напишете обобщение или резюме на статията за хората, които няма да имат време да я прочетат цялата. Само не забравяйте да проверите фактите в статията, преди да я споделите с останалите потребители.

Уважителна комуникация

Тъй като в чатовете и публикациите в различни форуми и социални мрежи комуникацията е базирана само на думите, има много място за неразбиране. Без изражението на лицето и интонацията, които помагат да се проумее емоцията, вложена в казаното, може да се получат всякакви проблеми.

Когато получите съобщение, което силно ви провокира емоционално, спрете за миг и помислете – думите може да имат всъщност съвсем друго значение. Преди да дадете отговор, по-добре поискайте обяснение или уточнение на написаното. Добре е да добавяте емоджита на усмивки или други емоции в съобщенията си, за да е по-ясна емоцията ви. Думите може да се интерпретират погрешно, но усмивките – не.

Съчувствено дебатиране

Повечето хора се чувстват едва ли не длъжни да споделят мнението си в интернет. Разбира се, мненията на различните потребители невинаги съвпадат и е лесно да се стигне до спор. Но преди да се запалите да защитавате тезата си, замислете се: струва ли си изобщо да водите този дебат? Лесно е да лепнеш етикет „лош“ в интернет.

Спорът ще обедини ли хората около важна идея или ще ги разедини? Безопасно ли е да обсъждате болезнени теми с напълно непознати хора, и то онлайн, където е лесно да не бъдеш разбран правилно? Много е важен и начинът, по който дебатирате, пише „Жуpнaл“. Искате да разпространите и защитите тезата си или искате да засрамите опонентите си? Ако спорите в интернет, то бъдете вежливи и излагайте спокойно аргументите си, без да търсите провокации. Ако дебатът стане прекалено емоционален, по-добре излезте от онлайн пространството.

Бъдете автентични

Заради усещането за анонимност сред другите потребители, човек лесно се изкушава да бъде някой друг в интернет пространството, не себе си. Нормално, кой би искал да покаже уязвимостта си онлайн… Вместо това, обикновено сме склонни да показваме идеализирана представа за себе си, като преекспонираме силните си страни.

Може би това е и причината да е трудно да се поддържа онлайн приятелство – понеже всички крием истинската си същност. Спорните ни качества, слабостите и притеснителните ни особености остават скрити. Но нали точно това, че сме различни, че имаме силни и слаби страни, ни прави пълнокръвни човешки същества?

Така че, не се страхувайте да бъдете себе си и да показвате, че сте просто човек. Само внимавайте с личната информация, която споделяте, защото не всеки потребител в интернет е добронамерен.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар