Как да възпитате добро и отговорно дете?

Ти лайф за Лекува

За да имате добро и възпитано дете, възпитанието трябва да започне отрано. Но и в тийнейджърска възраст не е късно, стига да знаете как да постъпите


Ако има нещо, което тийнейджърите мразят повече и от училище, това е домакинската работа. Ето ви чудесна възможност да ги натоварите с отговорност и да докажат, че се справят.

Дайте на сина или дъщеря си нещо, което изисква да прояви внимание – да си изглади дрехите, без да ги изгори, да измие на ръка и да избърше кристалния сервиз, без да изпочупи половината, да иде в магазина и да избере пердета за стаята си, които отговарят и като размер, и като стил на обзавеждането. Все пак се подгответе, че може да останете с 1-2 чашки по-малко, или пък възкъси перденца да ви бодат очите всеки път, когато влезете в тийнейджърската стая. Не го хокайте, а с чувство за хумор му разяснете какво значи „чупи-купи“. Той трябва да се чувства свободен да продължи да взима самостоятелни решения, като в същото време е наясно, че всеки миг невнимание се заплаща.

Може да го въвлечете в социални дейности. Много организации имат нужда от доброволци. Нека синът или дъщеря ви си избере – да разхожда кучета от приют, да пазарува за възрастни хора. Ако се опъва, предложете да започнете с него, или пък да разговаряте с родителите на най-добрия/ата му приятел/ка да пуснат и него/нея.

Когато започне да се занимава с нещо подобно, показвайте всеки ден колко се гордеете с него

Разказвайте на всичките си приятели, роднини и съседи с какво се е захванал. Той ще усети, че се възхищавате на неговата зрялост и желание да бъде полезен.

Не му се карайте за щяло и нещяло, щом искате да поема отговорност. Оставете го да греши, но го научете след грешката да обмисля какво е довело до нея. Той на драго сърце ще приеме да не му четете конско, а да разговаряте като възрастни какво е можело да бъде по-добре направено.

Имайте търпение, защото тийновете често не признават очевидни свои грешки – завършили са срока с тройка по математика, обаче виновна е учителката, която се заяжда

Въпреки това не се ядосвайте, критикувайте умерено и наблегнете на анализите. Той трябва да види, че отношението ви към него се е променило. Вече не е дете, не му се карате за тройката, а сядате да намерите проблема и да помогнете за справянето с него, ако се налага.

Възпитаването в отговорност изисква методични усилия, които понякога дават бавен резултат, но никога не са излишни. Тийнът ще оформи своето отношение към себе си и към света до голяма степен благодарение на вашето отношение към него. Така че бъдете внимателни, давайте му възможности да избира, да решава и да греши, оказвайте подкрепа в анализа на пропуските и му имайте доверие.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар