Как да подобрим лесно паметта си?

Ти лайф за Лекува

Искате да сте сигурни, че никога няма да забравите нечие име, лице или къде сте си оставили ключовете?

Или да имате по-добро чувство за ориентация? Съвсем по силите ви е. Ето как!

Много може да вземем назаем от полицейските практики за разпознаване на хора. Всъщност инспекторите нямат задължително феноменална памет, но гледат лицата по различен начин. Те са силно наблюдателни и използват пълния капацитет на мозъка си за запаметяване на лица – което означава, че забелязват дребни детайли, които ние обикновено пропускаме.

A ето и как успяват

Когато срещнете някого – гледайте го право в очите, но не пропускайте да забележите и веждите, цвета на косата и формата на устните. Вгледайте се за бенки и белези. След това, у дома – опитайте да нарисувате тези детайли. Отбележете къде сте били вие в стаята спрямо него – например на съседна маса, пред прозореца и т.н. Напишете на картината и името на

паметта

Как да подобрим паметта си?

човека. Ако сте били на парти или на друго събитие, опитайте се, като се приберете да възстановите картината на стаята, в която сте били и кой къде е бил разположен в нея. Така ще запаметите информацията и тя ще изникне в съзнанието ви следващия път, когато срещнете някой от тези хора.

Ако не помните дали сте изключили ютията

Тази мисъл обикновено се появява, когато вече сте на работа или на борда на самолет, за да отпътувате надалеч… Опитайте, когато напускат дома си, да си казвате на глас: „сега изключвам ютията“, „сега изключвам котлона“, „сега заключвам входната врата“ и т.н. Изговарянето на глас на тези действия помага те да бъдат запаметени като извършени.

Ако помните лица, но не и имена…

Когато ви представят на непознат, свийте дясната си ръка в юмрук, повторете името му на глас и погледнете директно в очите му. Това ще активира левия челен дял на мозъка, който се използва за създаване на спомени и за асоцииране на визуални и вербални знаци.

За да се сетите за името на този човек при следваща среща, свийте лявата си ръка в юмрук, което ще активира десния челен дял на мозъка, който служи за припомняне на данни. Тази техника ще подобри паметта ви с поне 15%.

Ако трудно откривате къде сте паркирали в огромен паркинг…

След паркиране застанете до колата си за няколко секунди, пише „Жуpнaл“. Проследете мислено пътя от колата ви до входа на сградата, в която отивате. Идете до входа и точно преди да влезете, погледнете към колата си и прокарайте мислена линия до нея. Освен това, на повечето големи паркинги има обозначения – опитайте да създадете някаква асоциация с обозначението на мястото, на което сте паркирали. Например, ако е 3В в синьо – представете си 3 сини вази, поставени върху колата ви.

Ако все не знаете къде са ви ключовете…

– Създайте си правилото за 10-те секунди – когато се приберете вкъщи от някъде. Спрете се до външната врата и се запитайте къде са ви нещата: ключ, чадър, чанта, очила, телефон… Отучете се да вървите и да ги оставяте насам натам или в някой джоб – на случаен принцип. Оставете ги заедно на едно място и се отдалечете чак тогава.

– Ако не можете да си намерите ключовете – не ги търсете. Не те са загубени, а вие! Няма загубени предмети, а само неориентирани търсещи ги. Останете на място спокойни и помислете. В никакъв случай не се втурвайте панически из къщата да ги издирвате! Паниката заслепява и пречи да откриете каквото и да е!

– Вижте в зоната „Еврика“. Загубените предмети най-често са в радиус от около половин метър от обичайното им място. Вижте под дъската за ключове, на пода, вижте под калъфката на очилата или кутийката на автоматичната писалка и т.н.

– Не проверявайте едно място неколкократно. Проверете зоната щателно и продължете – по стъпките си – навсякъде, откъдето сте минали и има вероятност да сте оставили или изпуснали загубения предмет.

– Ако все още не сте намерили търсената вещ, може би не вие сте виновни. Може би някой е взел чадъра или ключовете ви и не ви е казал. Попитайте близките си дали са взимали предмета.

– Ако отново няма резултат и ако намирането на въпросния предмет може да изчака малко – преспете и тогава търсете наново. Спомените често се появяват насън.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар