Как се отглежда стайна теменужка, така че да цъфти цяла година?

Ти лайф за Лекува

Сенполията, по-популярна като стайна теменужка, не е трудна за отглеждане. Достатъчно е да спазвате няколко изисквания и ще цъфти почти през цялата година

стайна теменужка
Разнообразието от сортове е огромно, има дори със зелени цветове, къдрави, пъстри, с графични рисунки. Не трябва да ги бъркате с градинските теменужки, те са от съвсем друг растителен вид. Сенполиите са открити през 1892 г. от барон Валтер фон Сен-Пол, комендант на Узумбарския окръг – колония на Германия в Танзания. Затова често ги наричат и узумбарски теменужки. Днес сортовете са над 32 хиляди.

Размножават се много лесно, най-добре от листа

Откъснете ги от втория долен ред, най-ниските са по-изтощени. Саксията трябва да е с правилния диаметър – 5-6 см за младо растение и не повече от 10-12 см за възрастно. Най-честата грешка е използването на прекалено голяма саксия. Тогава цветето може с години да не расте и няма да образува пъпки. Цялата му сила ще отиде за корените. Иначе съдовете може да са и керамични, и пластмасови.

Осигурете на теменужките умерена температура през цялата година -от 18 до 24 градуса

Те не обичат резки колебания и течение. Затова и никога не трябва да се изнасят на открито.

Цветето предпочита ярка светлина, но не преки слънчеви лъчи. На перваза на прозореца през лятото трябва да го засенчвате, а през зимата – да го осветявате допълнително. Така цъфтежът няма да спре през студените месеци.

Сенполията се полива равномерно. Повърхностният слой на почвата трябва да е непрекъснато влажен, не бива обаче да подгизват. Водата задължително трябва да е престояла и хладка. Цветето не понася пръскане. Мокрите листа бързо загниват. За да осигурите достатъчно влажност на въздуха, поставете саксиите върху чинийка, в която да има камъни, за да не стига водата до дренажните отвори.

За да се развива добре и да цъфти поне 10 месеца в годината, теменужката има нужда от торене всяка седмица

Разреждайте препарата двойно от указаното на етикета. Предозирането е опасно. Излишък на азот ще доведе до бурен растеж на листата за сметка на цветовете. Ако фосфорът е повече, сенполията старее по-бързо. При предозиране на калия растежът спира, а листата жълтеят. Прехранените растения са неустойчиви на болести и вредители.

Желателно е възрастните растения да се пресаждат ваша година. Корените им са в малко почва и тя бързо се изтощава. Това може да стане по всяко време на годината. Задължително направете дренаж на дъното до 1/5 от височината на съда. Значение има и дълбочината на засаждане. Основата на долните листа трябва да е малко над повърхността на почвата. Отгоре може да сложите допълнително слой сфагнум с дебелина около 1 см. Прекалено високо засаждане значително ще забави растежа. Но и при дълбоко заровена розетка почва попада в нея и това води до загниване.

Теменужките имат нужда от периодично подновяване. Старите растения изкарват много разклонения, което пречи на цъфтежа. От време на време отстранявайте част от листата. Най-общото правило е да има по 8-10 листа на една розетка.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар