Прекалената строгост възпитава в малодушие

Ти лайф за Лекува

Част от порастването е това синът или дъщеря ви да спорят, да се бунтуват, да правят грешки


Ако не се случва нито една от най-присъщите за пубертета демонстрации на независимост, може би прекалено сте затегнали контрола. А според редица изследвания прекалено взискателните и строги родители отглеждат деца, които трудно стават самостоятелни личности, развиват комплекси за малоценност, тревожност и други подобни психически проблеми.

Обикновено в тийнейджърскнте години децата с по-ниска самоувереност остават по-дълго послушни. Ако вашето е такова, трябва да сте изключително внимателни в намеренията си да го държите изкъсо. Има и тийнове, които изглеждат наперени, но всъщност са чувствителни и се потискат, ако родителите са прекалено строги. Няма съмнение, че всяка крайност във възпитанието води след себе си неприятности. В пубертета те могат да се явят сякаш изневиделица и също да избият в крайност – тийнът да престане да спазва всякакви правила.

За да проверите дали не сте твърде строги, погледнете социалните му контакти

Ако не помните кога за последно е излизал на парти, ако никога не води вкъщи съученици и никога не ви е молил да направи купон у вас, вероятно сте пресолили тази работа с дисциплината.

Тийнове, които са държани от родителите си прекалено строго, постепенно спират да общуват с връстниците си – става им все по-неудобно да обясняват защо не могат да излязат и защо трябва да се приберат по-рано от всички други.

Проверявате ли редовно какви сайтове посещава?

Надничате ли в телефона му при всеки сгоден случай? Уважавате ли неговото лично пространство, като не си позволявате да влизате в стаята му, без да чукате, и не ровите в нея, когато го няма? Ако на два от въпросите отговорът е „да“, трябва да ви светне червена лампа. Може би не съзнавате, че прекалявате и контролът ви е задушаващ. Вие го правите с мисълта, че е за доброто на детето ви, но е полезно да му вярвате малко повече. Може би пък то има нужда точно от това, за да отговори на очакванията ви.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар