Лъжа или преувеличение? Как да реагирате, когато детето започне да си измисля

Ти лайф за Лекува

Както знаете, преувеличение и лъжа са различни неща. Различни са и начините, по които трябва да се постараете и двете да не стават навик


В ранна възраст децата обичат да си измислят и да преувеличават в желанието си да се представят за равностойни на големите и да привлекат внимание. Обикновено те заявяват, че знаят много, че имат най-различни умения, че притежават много неща. Може би смятате това поведение за невинно, но не го подминавайте. Някои деца не успяват да го израснат докъм 10-годишна възраст. Някои хора и цял живот си остават с лошия навик, но вие не искате вашето дете да е от тях.

С преувеличението е най-добре да се борите, като тактично обяснявате. Вкъщи покажете на дъщеря си какво означава свиренето на китара, пуснете и клип, заведете я на концерт. Вкарайте малко хумор, като я помолите тя да изсвири нещо на китарата играчка и попитайте дали чува разлика. Непременно обсъдете дали иска наистина да се научи, като я запишете на уроци. Много често хвалбите и лъжите на децата издават техните желания.

Когато чуете наследника си да преувеличава пред други хора, не го засрамвайте, като уточнявате истината, ако не се налага. Дръпнете го настрани и на четири очи му заявете, че не бива да казва неверни неща, или изчакайте с разговора, докато се приберете вкъщи.

За чистите лъжи трябва да сте малко по-твърди. Това всъщност са измислици, детето надали лъже с някаква користна цел. Но му заявете категорично, че лъжите са лошо нещо. За да разбере до какво могат да доведат, разкажете приказката за лъжливото овчарче. Когато чуете поредната небивалица, винаги му я припомняйте.

Повтаряйте и поговорката, че на лъжата краката са къси. Илюстрирайте я със съвсем конкретна ситуация. Какво ще се случи, ако примерно излъже, Че има ново колело. Когато другите деца му го видят със старото, ще разкрият лъжата и то ще изпадне в неловка ситуация.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар