12 тайни за перфектно приготвени макарони

Ти лайф за Лекува

Когато приготвяте макарони, или паста, както е модерно да се казва днес, трябва да имате предвид тези 12 тайни


Това са част от техниките за приготвяне на макарони на някои от най-известните световни готвачи.

1. Правилно съотношение вода-паста. Макаронените изделия обичат свободата, затова ги варете в голяма тенджера. Колко голяма, ще пресметнете по правилото, че на 100 г сух продукт е нужен 1 л вода.

2. Винаги във вряща вода. Правилото е в сила за всички видове макаронени изделия, включително за пряс-ната паста. Не го ли спазите, макароните ще залепнат, ще пострада и вкусът
им.

3. Солта преди пастата. Солете водата непосредствено преди да пуснете в нея макароните. На литър вода слагайте 10 г сол.

4. Времето за варене. Колкото по-едри и дебели са макаронените изделия, толкова повече време им трябва, за да се сварят. Средно между 7 и 15 минути, след като сте ги пуснали във врящата вода. Понякога на опаковките са изписани препоръчителните минути, но невинаги. Ето защо опитвайте, за да не преварите или да ги оставите недоварени. Друг начин да познаете дали са готови е да видите дали залепват за чиста суха чиния. Ако да, готови са.

5. Обичат мазнина. При варенето слагайте във водата 1 с.л. зехтин или олио.

6. Без капак на тенджерата

Под капак те се слепват, губят вкус. Важно е периодично да ги разбърквате с решетеста лъжица, докато се варят.

7. Не изплаквайте със студена вода, ако са от твърди сортове. Просто ги изсипете в гевгир и ги оставете да се отцедят.

8. Не бързайте да изливате цялата вода от варенето. Винаги оставяйте малко в тенджерата. Ще ви е от полза, ако сосът стане много гъст или макароните ви се струват твърде сухи. В този случай ги полейте с малко от горещата вода и ги разбъркайте.

9. Винаги „ал денте“. Ще рече да ги оставяте леко недоварени. В процеса на задушаването им със соса ще достигнат оптималното си състояние. За да не ги преварите, съкратете с 1-2 минути обозначеното на опаковката време.

10. Компанията е важна. На макаронени изделия най-много подхождат доматите, морските дарове, каймата, твърдите сирена, градинските подправки.

11. Ползвайте щипци, за да извадите от водата дългите разновидности като спагети, спагетини, лингуини, фетучини, парпаделе. Хем се отцеждат добре, хем по-лесно ще ги разпределите на порции в чиниите.

12. Соса, рибата, месото приготвяйте, преди да сварите макароните. Независимо дали самостоятелно ястие или като гарнитура, пастата се сервира веднага щом е сварена. Не се притопля, не се хапва вчерашна.

Има стотици рецепти за ястия с макаронени изделия. Някои са много популярни, други са по-малко известни, но хубавото е, че сухата паста винаги предразполага към експерименти и всеки може да открие своя рецепта.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар