Талисмани на късмета – узнайте техните интересни истории!

Ти лайф за Лекува

Кой не е използвал поне веднъж в живота си талисман за късмет – монета, подкова или нещо друго. Историите им са интересни и любопитни

ПОДКОВИ

Първите подкови са открити при етруските през 400 г.пр.н.е. Когато това суеверие прониква в Северна Европа (заедно със скитническите келтски племена), подковите започват да се окачват над входа на помещението, за да прогонят злите елфи, бродещи в горите. Правят се от желязо, което се смята, че също носи успех. Вярва се, че елфите се страхуват от оръжията на враговете си, направени от желязо.

Подковата напомня символа на полумесеца на келтския бог на Луната. Различните източници описват различно използването й като талисман. На някои места се окачва с краищата нагоре, за да събира късмета като чаша. А подкова, окачена с краищата надолу, се смята, че„излива“успеха върху този, който преминава под нея.

Според друга традиционна гледна точка за привличане на късмет подковата трябва да се държи на седем железни гвоздея, защото 7, както е известно, се смята за могъщо число.

ЧУКАНЕ НА ДЪРВО

Традицията да се чука по дърво, няма ясен произход. Най-вероятно причината е, че древните езичници са вярвали в множество духове, за чий-то дом се смята гората, и почукването по дърво се разглежда като защита от зло или молба за благосклонност към божеството. Тази традиция възниква преди XIX в., но става истински популярна благодарение на игрите на децата на криеница. През XX в. суеверието е също така разпространено, както и днес.

ЧИСЛОТО 7

Много числа се смятат за щастливи, но най-мощното сред тях е 7. Причината е заради връзката му с почти всяка религия. 7 е особено ценно за евреите (където най-вероятно и възниква практиката да се вярва в силата му) и за християните, защото то се смята за свещено (7 дни на творение на Вселената, 7 добродетели и т.н.). То заема особено място и в редица митове.

В Древен Египет се смята, че има седем пътя към небесата. Но в Китай 7 е нещастно число, тъй като е свързано със смъртта. Там почитат 8, защото то се римува с думата, означаваща „прицъфтяване“ или „благосъстояние“.

КУРАБИЙКА С ПРЕДСКАЗАНИЕ

Мнозина смятат, че тези сладкиши имат китайски произход, тъй като са разпространени в китайските ресторанти по целия свят. Вярва се, че носят късмет във формата на бележка с предсказание, скрита в сладкиша.

Късметлийските курабийки обаче са измислени през 1914 г. от японеца Макото Хагивара от Сан Франциско. Вероятно те произхождат от японските крекери с предсказания, известни като tsujiura senbe.Tean оризови сладки, съдържащи хартиено предсказание, се продават в японските храмове през XIX в.

ГРИ-ГРИ

Главен елемент в западноафриканската религия вуду, както и в традиционната религия вуду в Северна и Южна Америка, гри-гри представлява торбичка за късмет с някои интересни особености. Мъжете традиционно я носят на врата си, а жените или я закрепват за сутиена си, или за вътрешната страна на блузата си. Тя носи главно късмет, но пази и от зло. В някои страни на Западна Африка гри-гри се смята за ефективен начин за контрол над раждаемостта.

Първи я използват малийците, които пишат на нея ислямски стихове, след като започват да контактуват с ислямски мисионери, разпространяващи новата религия. В зависимост от съдържанието на торбичката гри-гри може да се използва и като форма на черна магия. Общите съставки, които се слагат в нея, са билки с предполагаеми вълшебни качества и части от мъртви животни.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар