Три лоши навика, които са сериозна заплаха за доброто възпитание на детето

Ти лайф за Лекува

Тези три лоши навика трябва да бъдат коригирани веднага, защото представляват сериозна заплаха за доброто възпитание на детето

1. Действа без разрешение

Този лош навик е на първо място, защото може да бъде опасен за живота и здравето на детето. Още от ранна възраст то трябва да знае, че има правила, които се спазват винаги и навсякъде. Вие не ги налагате „защото така“, а защото следването им гарантира безопасност, помага в общуването с другите хора, показва добро възпитание и т.н.

За вашия 3-годишен син е ясно, че му е забранено да излиза от къщи сам, но с пускането на телевизора не е така. Обяснете разбираемо и категорично какво е забранено, за какво трябва да иска разрешение и какво е позволено. След това не отминавайте нарушенията, иначе всички правила престават да съществуват. 3-годишният не може да ги раздели на „твърди“ и „меки“. Ако той пусне телевизора, изгасете го и припомнете, че трябва да попита дали може. Това не е дребнава строгост. Като синът ви започне да нарушава едно правило, а вие отминете това мълчаливо, бъдете сигурни, че ще опита и с друго. Примерно ще събере смелост да излезе сам, защото му се играе на улицата. Децата от малки пробват границите на родителите си – какво може да мине.

Бъдете твърди и при неприемливо държание пред други хора. Нали не искате някой да ви утешава с „Не се притеснявайте, то е дете“, а да си мисли:“ Абе това дете няма ли родители да го възпитават“.

Като държите на нормите за поведение и ги припомняте, то ще свикне да ги спазва. Ако сте непоследователни, ще ги нарушава при всеки удобен случай.

2. Проявява грубост

След 2 години грубостта се смята за неприемливо поведение и трябва да положите усилия за преодоляването й. Ако не вземете мерки, давате сигнал на детето, че се държи нормално.

Веднага обръщайте внимание на всички агресивни реакции, независимо дали са насочени към вас, друго дете, животно, играчка. Издърпайте сина или дъщеря си встрани и обяснете, че неговото действие наранява. Накарайте детето да си представи обратната ситуация – когато то е обект на агресия. Ясно постановете, че всяко действие, което може да нарани някого, е забранено. Съобщете какво е наказанието за нарушение на правилото и не се колебайте да го наложите, ако не успеете да повлияете с думи.

3. Демонстрира липса на уважение

5-годишната ви дъщеря прави пренебрежителни физиономии, с досада върти очи, докато баба й говори. Улавяте я, че се плези зад гърба ви, когато настоявате да направи нещо, което не иска. Това неприятно поведение най-често е донесено от детската градина или е резултат от общуването с по-големи деца.

Твърдо обясните, че подобно държание е забранено, защото е грозно и обидно. Кажете, че ако детето не одобрява нещо, трябва да изрази мнението си възпитано. Не само пред родителите и близките си, не само пред възрастни хора, ами и пред приятелите си. Като се държи неуважително, то губи шанс никой да се съобрази с него – просто този някой е обиден.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар