Екстремален студ – какво се случва с човешкото тяло, когато започне да измръзва?

Ти лайф за Лекува

Минусова температура и вятър е доста опасно съчетание за човешкото тяло


Организмът ни не е разчетен за адаптация към екстремален студ и пребиваването в такива условия без защитни средства може да доведе до действително сериозни последствия, когато думата „замръзвам” придобива максимално зловещ смисъл.

ЗАМРЪЗВАНЕ НА ОЧНАТА РОГОВИЦА

Ако за кратко сте на открито в студено време и при това тичате или вървите, сълзенето от очите ще ги овлажнява и затопля. Редовното мигане ще поддържа зрителните органи в работно състояние. Но ако обичате активния отдих и се занимавате със зимен спорт, като прекарвате много време на студено и с вятър в лицето, защитните очила са задължителни.

Специалистите препоръчват да затоплите замръзналите очи с ръце или с помощта на компрес. Но това не помага да се избегне кратковременното замъгляване на зрението. Освен това под въздействието на вятъра и студа към очната ябълка могат да залепнат контактните лещи, ако носите такива.

Обикновено, когато пострадалият попадне при лекаря, очите вече са се поразмразили и уврежданията обикновено зарастват за няколко дни или седмици. Но в тежки случаи може да настъпи загуба на тъкани, изискваща възстановителна хирургия.

ЗАМРЪЗВАНЕ НА КОЖАТА, МУСКУЛИТЕ И ТЪКАНИТЕ

За разлика от очите крайниците ви могат напълно да измръзнат, поради което да се лишите от крак, ухо, пръсти. Измръзването предизвиква не само парене или побоцкване по кожата, но често засяга мускулите, тъканите и подкожната мазнина. Рискът е особено висок, ако облеклото ви не е неподходящо. Когато температурата падне под -40°С, кожата може да замръзне само за няколко минути.

Колкото по-дълго сте подложени на въздействието на екстремалния студ, толкова по-голяма е вероятността от измръзване на органи до състояние, изискващо ампутация. Това се отнася не само за хората, но и за животните, на които през зимата не им е леко въпреки топлото кожено „палто“. Ако измръзването засегне вътрешността на тялото, възниква реална заплаха за живота.

„ИЗКЛЮЧВАНЕ“ НА ТЯЛОТО

Човешкият организъм е приспособен за поддържане на вътрешната температура до 37°С. Всяко отклонение предизвиква сериозни проблеми. И когато телесната температура започне да пада, настъпва преохлаждане, или хипотермия.

Намаляването на температурата до 32 – 35°С отключва процес, съпроводен с постоянно треперене, умора, учестено дишане и други симптоми. Охлаждане под 32°С се нарича умерена хипотермия. В този случай дишането на пострадалите се забавя заради хиповентилация на белите дробове, а действията им напомнят състояние на алкохолно опиянение с нарушена координация на движенията и неясна реч. Спирането на треперенето е много тревожен знак.

Когато температурата на тялото падне под 28°С, се засилва рискът от летален изход

В такова състояние човек изглежда като че ли вече е мъртъв. Настъпва загуба на съзнанието, зениците се разширяват, а дишането и пулсът са едва доловими.Тежкият стадий на хипотермия изисква незабавна реанимация.
.
vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар