Как да ползвате новата перална машина, така че да остане по-дълго време нова?

Ти лайф за Лекува

Имате нова перална машина, но изпраните дрехи миришат неприятно и не изглеждат брилянтно чисти

перална машина
Причина за това често е неточно избрана програма, грешно дозиран препарат или липсата на омекотител. Но проблемът може да е и по-елементарен – машината просто се нуждае от почистване.

Независимо дали перете всеки ден или един-два пъти седмично, за да си върши добре работата уредът, трябва да се хигиенизира. Но защо, след като работи постоянно със сапун? Отговорът е прост. Останките от перилния препарат, съчетани с постоянната тъмнина и влага, водят до образуване на бактерии и плесени. Именно те придават лош мирис и усещане за недобре изпрани дрехи.

С какво да почистите бързо и лесно пералнята?

Дори да нямате специален препарат, добра работа ще свършите с подръчни средства, каквито се намират във всеки дом – белина, оцет, сода бикарбонат,
парцал, прахосмукачка.

Сипете направо в барабана топла вода, колкото поеме, без да започне да прелива. Добавете една водна чаша белина. Затворете вратичката и пуснете машината да работи 1-2 минути в режим на изплакване. Спрете програмата и оставете водата с белината да престои един час в пералнята. След това включете на режим изпомпване. Повторете същия цикъл, като втория път вместо белина добавите в топлата вода една водна чаша бял оцет. Така ще направите още по-добра дезинфекция на барабана и останалите части на пералнята.

За втората рецепта по същия начин заредете барабана с топла вода и добавете в нея 3-4 чаени чаши бял оцет. Затворете вратичката и пуснете програмата за изплакване за 1-2 минути. Спрете програмата, отворете вратичката и добавете в барабана половин кафеена чашка сода бикарбонат. Включете за
още една минута програмата за изплакване. После я спрете и оставете водата с оцета и содата да престои в машината от половин до един час. Включете програмата за източване на водата. След това изберете кратка програма за пране на 40 градуса, за да изплакнете вътрешността на машината с топла вода. Накрая изпомпайте.

След като сте почистили барабана, извадете чекмеджето за перилните препарати и го измийте добре от наслоените остатъци с четка за зъби. Изплакнете добре и го подсушете със суха кърпа.

Извадете и чекмеджето с филтъра и го почистете първо от наслоените боклуци – косми, текстилни нишки, монети и други дребни предмети, изпаднали от джобовете. Ако се налага, изсмучете с прахосмукачка задръстилите филтъра нечистотии. Измийте и изплакнете филтъра и го монтирайте пак в машината.

Накрая подсушете със суха кърпа гумените уплътнители, като се опитате да попиете и влагата между уплътнителя, барабана и вратичката. Завършете с чиста влажна гъба панела с копчетата и. горния плот на пералнята.

Може да предприемете мерки за профилактика срещу бързо замърсяване на пералнята:

# След като приключите с прането, оставете отворена вратичката. Така барабанът ще се изсуши по-бързо и ще има постоянен достъп на свеж въздух във вътрешността на машината.

# Попивайте след всяко пране със суха кърпа гумения уплътните и вратичката на пералнята.

# Щом не използвате капсули, слагайте препоръчаното от производителя точно количество течен или насипен перилен препарат и омекотител. Грешите, ако смятате, че повече препарат ще изпере по-добре дрехите. Така само ще ускорите натрупването на остатъци по вътрешността на пералнята.

# Ако не може да улучите точното количество на препарата, отбележете с перманентен маркер нивото му във вътрешната част на чекмеджето.

А в случай че ще купувате нова пералня, имайте предвид, че за лесно почистване моделите с предно зареждане са за предпочитане пред тези с горно.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар