Искам да приличам на някого, но по възможност да е някой лош!

Ти лайф за Лекува

Да искат да приличат на някого и да се впишат в определена група е част от израстването на тийнейджърите

лош
Проблем има, когато този стремеж се превърне в мания. Психолозите наричат това натиск на средата – тийнът престава да бъде себе си и започва да постъпва по определен начин с цел да бъде приет сред определен кръг от хора. Често той постъпва така против волята си, за да се хареса.

Натискът на средата не е задължително нещо лошо

Синът или дъщеря ви може пък да поиска да направи впечатление на някой умен свой съученик или да влезе в група от отличници, а това ще повлияе благотворно върху оценките му.

Тук вие въздишате и казвате: “ Да бе, да, де ги тия пубери, които искат да се харесват на добрите“. За съжаление в повечето случаи сте прави.

Лошите – според мнението на родителите – обикновено в тийнейджъреката възраст се оказват по-интересни

За всички – и за тези, които искат да се присъединят към тях, и за тези, които само гледат отстрани. Затова, като влезе в такава група, пуберът прави много по-силно впечатление на „задръстените“ си съученици, отколкото ако се запише в отбора по шах или клуба по латинотанци примерно.

Всичко започва безобидно. Вашата дъщеря се пристрастява към черни дрехи, иска да й купите кожено яке и кубинки. От стаята й вече не чувате Джъстин Бийбър и Селена Гомез, а някакви тежки метални звуци, които тя нарича музика. В събота, вместо да пожелае да спи у приятелката си от детинство, казва, че ще ходи на купон, за да слуша такава музика. Признава, че не познава повечето хора, които ще бъдат там, но ги обожава и иска да е като тях. Старите й приятели са „бебешори“ и я дразнят. Накрая заявява, че ако й попречите да отиде на този купон, ще ви мрази цял живот.

Или синът ви, който от малък е привърженик на един футболен отбор, става толкова ревностен фен, че се присъединява към войнстващата му агитка. Или започва да ви развива вкъщи тези от някакви националистически или ксенофобски идеологии.

Това са типични пример за“ натиск на средата“. Поради някакви причини детето ви е решило да се хареса на един човек и/или цяла компания, затова започва да се държи като тях, пише „Всичко за семейството“. Имате повод за тревога, ако знаете, че културата на въпросната среда предполага тийнът да се подложи на рискове – да пуши трева, да пие, да си направи пиърсинги и татуировки, да стане безразборно сексуално активен, да се бие и т.н.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар