Как и защо да използвате мед при месене на тесто и приготвяне на ястия?

Ти лайф за Лекува

Добавите ли мед в ястията и печивата, ще им придадете аромат, ще удължите трайността им, ще ги направите по-полезни и по-вкусни


Но като всеки друг продукт медът си има капризи и за да готвите добре с него, трябва да ги знаете. 10 са специфичните качества на меда, от които може да се възползвате в кулинарията.

По-сладък е от захарта

Решите ли да я заместите с мед, който е по-полезен, имайте предвид, че е близо 2 пъти по-сладък. Следователно, употребявайте го в по-малки количества. Точната пропорция при заместването, съветват опитни готвачи, е вместо 140 г захар да сложите 100-110 г мед.

Повишава влажността

Медът съдържа приблизително 20% вода и хем се разтваря лесно, хем задържа влага. Той е в състояние да направи тестото пухкаво и меко, но ако в рецептата не е включен изрично като съставка и с него ще замествате захарта, трябва да намалите с около 1/5 количеството на течните съставки.

Удължава трайността

Сложите ли мед в кекса, той няма да изсъхне бързо. Медът по-добре от захарта стабилизира домашните сладоледи, сорбета, сладоледени кремове. Забавя кристализацията им, запазва кремообразното им състояние в продължение на дни. Достатъчно е да добавите съвсем малко количество, за да се възползвате от това качество на меда, без да променяте вкуса на сладоледа или крема.

Много е тежък

Внимавайте, ако рецептата посочва определено количество
мед в грамове. Медът е 1,5 пъти по-тежък от водата, затова, ако го премерите в чаша с вместимост 200 мл, тя ще поеме около 350г мед.

Може да е течен или захаросан

Захаросването е негово естествено състояние, но в рецептите по-често се препоръчва употреба на течен мед. Кристализирал ли е, трябва да го разтопите на водна баня. Избягвайте претоплянето му. При температура над 40 градуса губи част от полезните си свойства. Затова е препоръчително, вместо да го втечнявате на водна баня или чрез директно загряване, просто да разредите захаросания мед с малко топла вода или да го слагате в тестата и ястията,4 както си е захаросан. Той бързо ще се разтвори в процеса на готвенето.

Горещата вода също е решение при работа със захаросан мед. Ако загребете от меда с предварително потопена във вряла вода лъжица, ще ви е много по-лесно, защото медът ще се плъзне в тенджерата като масло. Може да облеете с кипяща вода и другите съдове, които ще ползвате по време на готвенето.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар