Кои са най-големите скъперници в историята?

Ти лайф за Лекува

Алчността, егоизмът и користта са най-разпространените недостатъци у хората. Кои са най-големите скъперници в историята?


Хенриета „Хети“ Хоудънд Грин, или Вещицата от Уолстрийт

Хенриета Хоулънд Грин е гениална фи-нансистка на XX век. Живее в САЩ и след смъртта си през 1916 година оставя над 100 милиона долара (днес се равняват на 20 милиарда долара). Приживе тя затопля овесената си каша на радиатора на парното, за да не харчи пари за ток. Практически цял живот живее под наем, при това възможно най-ниския, нищо че притежава цели четири квартала в Чикаго.

Един от най-ярките примери за алчността й е случаят, когато се налага да ампутират крака на сина й, защото три дни тя търси безплатна болница. Когато е на 82 години, Хенриета в буквалния смисъл получава удар, когато узнава, че готвачката й е платила за бутилка мляко повече, отколкото трябва.

Джон Пол Гети

Въпреки че е нефтен магнат и един от най-богатите хора в САЩ в средата на XX век, Джон Пол Гети винаги носи най-евтините костюми. Нещо повече, той дори не харчи пари за ютия, за да изглади дрехите си. В дома си икономисва от всичко. Решава да постави в имението си платени телефони (улични автомати), тъй като се страхува, че гостите му ще разговарят на воля по телефона и той ще трябва да плаща твърде високи сметки.

Може би най-фрапантният пример за алчността му е, когато е отвлечен внукът му. Похитителите настояват Джон Пол Гети да плати откуп в размер на 17 милиона долара. Той обаче категорично отказва, тъй като има много внуци, докато парите никога не са много. След известно време му изпращат съобщение с пакет, в който се намират ухото и кичур от косите на внука му. Бандитите заплашват, че ще изпращат момчето на части, ако не плати.

В резултат той плаща по-малко от 3 млн. долара и младежът е освободен. Независимо че Пол Гети постига освобождаването на внука си, заради получените травми момчето се разболява, ослепява, онемява и в резултат умира в инвалидна количка.

Ингвар Кампрад

Първите си пари основателят на IKEA започва да печели още в началното училище. Ингвар купува на едро учебни пособия и ги продава три пъти по-скъпо на съучениците си. Днес състоянието му се оценява на 28 млрд. долара.

Ингвар Кампрад обича да се храни в евтини ресторанти, да лети като обикновен пътник в икономична класа, да пътува с обществения транспорт и да отсяда в хотели три звезди.

Служителите в компанията му са задължени да използват хартията за писане и от двете страни. Всички мебели в дома му са от IKEA с изключение на любимото му кресло, което е на над 30 години

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар