Чужди тайни се пазят по-трудно

Ти лайф за Лекува

Детето споделя с вас тайни на негови приятели. Трябва ли да ги споделите с някой друг и кога е най-удобния момент


Тийнейджърите са царе да поставят родителите си в сложни ситуации. Например приятелката на дъщеря ви е забременяла. Вашето момиче ви казва, но ви заклева да не съобщавате на никого.

Правилно ли е да мълчите? Ако послушате дъщеря си, ще се чувствате виновни пред другите родители, които познавате. Но ако им кажете, дъщеря ви ще се почувства предадена. Следващия път изобщо няма да ви се довери.

Когато тийнейджърът дойде при вас, за да сподели тайната на своя приятел, най-напред му благодарете, че е бил откровен. Важно е той да знае, че може да разчита на вас. После преценете дали става дума за нещо сериозно или за типична пу-берска изцепка, от която не се очакват важни последствия.

Ако става дума за сериозен проблем, трябва да направите така, че хем тайната да не излезе от вас, хем да постъпите като отговорен възрастен човек.

Първо разберете по какви причини тайната не бива да бъде споделяна

Дори тези причини да са основателни, се налага да убедите дъщеря си и приятелката й, че родителите са тези, които непременно трябва да научат и да помогнат.

Седнете с момичетата и разиграйте сценарии. Вероятно приятелката се страхува да каже на майка си за бременността, защото ще последва чутовен скандал. Опитайте да дадете съвети как да постъпи, за да мине по-леко разговорът. Ако обаче тя категорично откаже да разкрие истината у дома и възнамерява да направи аборт, посъветвайте я да отиде при специалист, когото познавате. От него момичето ще научи, че докато е непълнолетно, не може да направи аборт без съгласието на един от родителите. Дебело подчертайте, че криминалният аборт – т.е. при лекар, който не се интересува от законовите формалности, може да бъде много опасен за здравето й.

Задължително проведете с дъщеря си сериозен разговор. Тя не е направила грешка, но трябва да научи урок от непредпазливостта на приятелката си

Такъв случай е и ако приятел на вашия син е започнал да взима наркотици. Не си мислите, че ще седнете, ще поговорите с него и той ще спре. Дрогата е проблем, при който е необходим ежедневен контрол и помощ от специалист. Обяснете това първо на собствения си тийнейджър. Убедете го, че ако мълчаливо приема наркозависимостта на приятеля си, застрашава живота му. Нека го убеждава да признае пред родителите си и да потърси помощ. Приятелят му сигурно ще му се сърди, но по-добре това, отколкото да се превърне в наркозависим и животът му да се срине.

Отново благодарете на сина си, че ви се е доверил. Дайте му много ясно да разбере, че може да дойде при вас с всякакви шокиращи вести – вие ще реагирате с разбиране и ще му помогнете да се справи.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар