Красотата на Клеопатра е мит

Ти лайф за Лекува

Мнозина смятат Клеопатра за еталон и символ на красотата. Името й е обвито в легенди и от поколения се предават рецептите й за съхраняване на младостта

Но историците развенчават мита за пленителната външност на царицата от династията на Птолемеите…

Кембриджкият египтолог Сали Ан Аштън работи над реконструкцията на облика на Клеопатра. Тя създава триизмерен модел, базирайки се на изображенията на царицата и откритите артефакти. В резултат се получава смугла жена с голям нос, тънки устни и остра брадичка, която едва ли би могла днес да претендира за красавица.

Историците от Британския музей също наливат масло в огъня, като заявяват, че Клеопатра е била и пълничка с ръст около 1,52 м. Изглеждала е непропорционално и имала дебела и къса шия

Как с подобни външни данни царицата, управлявала 21 години, успява да омагьоса диктатора Юлий Цезар, а след това и пълководеца Марк Антоний, с когото завършват живота си със самоубийство?

Философът Плутарх пише: „Красотата й… сама по себе си не бе толкова ослепителна, че да й се възхищават всички, които видят владетелката”. Той повече говори за неотразимия чар на Клеопатра, за ораторските й способности, за умението й открито да общува със събеседника, който
веднага се поддава на обаянието й.

Тя притежава сексуален глас и харизма. Добре образована е, говори няколко езика, може да поддържа беседа за литература, философия, война, политика. Затова вътрешната й красота заслепява мъжете и сияе ярко, прикривайки недостатъците на фигурата и лицето.

Италианският историк Гулиелмо Фереро стига до извода, че Клеопатра по природа е неспособна на искрено чувство. Тя се ръководи от хладния разум и желанието да притежава неограничена власт. Някои учени смятат, че митът за красотата на египетската царица е разпространен от Октавиан Август, който не желае да признае политическите и интелектуалните й способности. По-удобно е да обясни влиянието й върху Цезар с банално женско очарование.

А редица експерти са уверени, че може би Клеопатра е била по-симпатична в живота от образа, който е останал запечатан върху монети.

С цел пропаганда на царицата може би специално тя е изобразявана с подобни на мъжки черти, за да бъде узаконено правото й на власт. Единствено несъмнен е фактът, че Клеопатра е талантлива в традиционно „мъжки” сфери и привлича като магнит великите личности, които управлява не по-зле от държавата си.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар