Истинското лице на Мария Магдалена – спътницата Исус Христос

Ти лайф за Лекува

Учените успяха да възстановят лице, базирано на древен череп. За него се предполага, че принадлежи на една от най-спорните фигури в християнската религия – Мария Магдалена


В средновековен град в Южна Франция в гробница под базилика се намират едни от най-известните в света човешки останки — череп и кости, за които се вярва, че са на спътницата на Иисус Христос – Мария Магдалена. Антропологът Филип Шарлие и визуалният криминалист Филип Фрош използват останките, за да възстановят външните черти на жената и да се убедят действително ли те принадлежат на една от най-верните последователки на Спасителя.
Първичната реконструкция е базирана на компютърно моделиране на черепа и изобразява жена с остър нос, високи скули и гръгло лице. За онези, които смятат, че това са костите на Мария Магдалена, лицето е на една от най-печално известните жени в католическата църква.

Мария Магдалена отдавна е спорна фигура. Още от V век тя е изобразявана като проститутка, а популярните, но недоказани теории я представят като съпруга на Иисус. Нещо повече, изхождайки от откритото в Турция уникално Евангелие от Варнава Мария Магдалена всъщност не произхожда от простолюдието – тя е дъщеря на цар, също като Иисус. В древните документи се среща владетел, чието име се превежда всъщност като Иисус.

Излиза, че Мария Магдалена и Иисус са били с царска кръв. Някои източници твърдят, че те са били женени и дори са имали деца. Освен това един от първите ученици на Иисус – Варнава, в своето Евангелие твърди, че именно Мария Магдалена, като вярна последователка на Иисус Христос, е основоположник на съвременната християнска религия, а не Петър, когото църковната върхушка назначава за главен апостол и последовател на Месията.

В интервю пред National Geographic професорът от Харвардския колеж по богословие Карън Кинг отбелязва, че единственото убедително доказателство за ролята на Магдалена я посочва като последовател на Иисус.

Изследванията показват, че може би тя е има решаващо влияние в поставянето на ранните основи на християнството

Слуховете, че останките й се намират в Южна Франция, се появяват през 1279 година. Известната изследователка Ребека Ли Макарти пише за това в книгата си Origins of the Magdalene Laundries.

Изследователите са заинтригувани от черепа преди три години, когато фрош се намира в Южна франция и работи над реконструкцията на лице по друг череп. Той посещава малко градче и в местната базилика изследва гробницата, където черепът е поставен в декоративна стъклена ракла. Тъй като през 1974 година черепът е изучен, стъкленият корпус в който е поставен, е заключен.

Изследователите правят над 500 снимки на артефакта под различни ъгли. Въз основа на тези фотографии успяват да създадат триизмерен компютърен модел на лицето, който показва такива характеристики като размер на черепа, костите на бузите и структура на костите.

Оказва се, че черепът принадлежи на жена от средиземноморски тип, починала на около 50-годишна възраст, формата на носа и други признаци се определят с помощта на тригонометрични съотношения, базирани на характеристиките, съответстващи на възрастта, пола и етническата принадлежност.

Снимките на космите, открити по черепа, показват, че жената е имала тъмнокестенява коса, а тенът на кожата й се определя въз основа на тоновете, които обичайно се срещат при средиземноморския тип. В косите е установено наличието на вид глина, използвана по онова време против въшки.

Предстои Шарлие да направи по-мащабно изследване на черепа, но вече извън стъкления корпус. С помощта на радиовъглероден анализ ще може да се определи възрастта на артефакта. Но данните от изследванията могат да бъдат получени единствено чрез използване на малки части от черепа, което обаче католическата църква категорично забранява.

Ученият се надява да направи ДНК тестове на останките, за да определи точния им географски произход.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар