Как лесно да изчистите патладжана от горчилката?

Ти лайф за Лекува

Патладжанът е чудесен зеленчук за трапезата през късното лято и началото на есента. Може да се намери в големите магазини и през зимата

патладжана
Десетки са рецептите за неговото приготвяне и почти всяка започва със съвети как да отделите горчивия му сок. Те може да ви се сторят излишни, ако имате късмет да готвите току-що откъснат от градината син домат. Тогава в него няма и помен от горчилка. Но ако патладжанът е престоял, дори да е съхраняван правилно, нагарча след топлинна обработка.

Някои хора възприемат горчивата жилка като пикантна вкусова особеност, но повечето любители кулинари и професионални готвачи се борят за отстраняването й с помощта на различни тънкости.

Солта е най-често използваното средство да се извади горчивината на синия домат. Методите са два – сух и мокър.

Сухият е много прост и у нас е най-познат. Патладжанът се нарязва на тънки резени или на кубчета, посолява се и се оставя да престои, докато пусне кафяв сок. След това се изстисква с ръка и е готов за готвене.

Някои майстори съветват да поръсите разрязания син домат с едра морска сол. 20 минути са достатъчни, за да избие сокът по повърхността на разрезите. После може да изплакнете зеленчука или само да го избършете с кухненска хартия. Едрата сол е за предпочитане, защото структурата на патладжана е много пореста и много поема. Поръсите ли го със ситна сол, трябва непременно да го изстискате, за да не е пресолена после манджата. Но искате ли да запазите формата му, действайте по втория начин – с едра сол и изплакване.

Може да потопите нарязания зеленчук в студена подсолена вода

Тъй като патладжаните не потъват, трябва да ги натиснете с тежест. След половин час горчивината им изчезва. Остава да ги изплакнете, да ги отцедите добре и са готови за готвене. Ако накиснете сините домати цели в солена вода, ще трябва да ги оставите в нея за 2-3 часа. За подсоляването спазвайте пропорцията 1 с.л. сол на литър вода.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар