Как се прави домашен карамел?

Ти лайф за Лекува

Не е чак толкова сложно да се приготви домашен карамел. Струва си да се научите, защото може да го използвате в десетки рецепти


Домашният карамел е подходящ за украса на сладкарски изделия, чудесен пълнеж е за торти, рула, домашни бонбони, от него може да майсторите красиви карамелени фигурки. А някои кулинарни експериментатори го добавят дори в месни ястия.

Преди да започнете, трябва да си приготвите подходящите продукти и съдове.

• Най-добре е карамелът да се прави в чугунен тиган с дебели стени и дъно, или в алуминиева тенджера също с подсилено дъно. Но ако нямате, работа ще ви свършат стандартен тиган или касерола с незалепва-що покритие.

• Правите ли карамел в тиган, защитете откритите части на тялото. Сложете си ръкавици и облечете дреха с дълги ръкави и без деколте. Не работете на твърде силен огън, за да не попаднат пръски от разтопената захар върху вас.

• Най-добрият карамел се получава от тръстикова захар. Вкусът е по-богат отколкото от цвеклова захар. Може да карамелизирате бяла захар, от кафява карамелът е с по-наситен вкус и цвят.

Карамелът представлява препечена и разтопена захар, затова често се спори
какъв трябва да е на цвят -искрящо кехлибарен или тъмен шоколадов. Изрично правило няма, зависи за какво ще го използвате и как го предпочитате. Имайте предвид, че вкусът на сполучливия карамел категорично е сладък, въпреки че за направата му захарта се препича почти до загаряне.

Базова рецепта

Загрейте празния съд на умерен огън за няколко секунди. След това сипете в него 175 г бяла захар – количеството е достатъчно за приготвяне на 6 порции крем карамел или крем брюле. Разтърсете съда, за да се разпредели захарта на равномерен слой по дъното.

При използването на бяла захар е по-лесно да се следят промените в цвета й по време на карамелизира-нето. Оставете захарта да се загрява и препича, като я наглеждате постоянно, за да не пропуснете началото на топенето. То започва след около 5 минути – по краищата захарта се втечнява. Отново разтърсете съда (не разбърквайте на този етап с лъжица или лопатка) и го върнете на котлона, за да продължи топенето. Когато около една четвърт от захарта се е втечнила, може леко да разбъркате с дървена лъжица.

Дръжте съда на котлона, докато всичката захар се разтопи и добие тъмен кехлибарен цвят и консистенция на течен мед. Целият процес на карамелизацията трае не повече от 10 минути, като през цялото време топлинната обработка е на умерен огън.

След като дръпнете съда от котлона, прибавете в карамела 2 с.л. топла вода. Съдържанието ще кипне и ще започне да пръска, затова защитете ръцете с ръкавици или кухненска кърпа.

Разбъркайте добре карамела. Ако на места се втвърди и не е хомогенен, върнете съда на котлона и отново леко загрейте, за да се разтопят втвърдяванията.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар