Тренирайте мозъка на детето, докато е малко!

Ти лайф за Лекува

Тренирайте мозъка на детето, докато е малко, за да знае как да го ползва,
когато порасне


Сигурно сте чували сравнението, че мозъкът е като мускул – трябва непрекъснато да се тренира, за да работи добре. За разлика от истинските мускули на детето, които може да натоварите със спорт някъде около 4 години, с мозъка трябва да се заемете от най-ранна възраст. Колкото по-рано, толкова по-добре, твърдят психолозите.

Долната част на мозъка завършва развитието си при раждането. Горната част и мозъчната кора се доизграждат до 25-годишна възраст. Те са отговорни за вземането на решения и балансирането на емоциите. По тази причина при децата чувствата често надделяват над логиката.

Когато започнете да тренирате висшата част на мозъка, вие го карате да ускори процеса на развитието си. Това увеличава шансовете на детето цял живот да се справя по-добре с предизвикателства, които изискват точна преценка, съобразителност, концентрация. А и ще си спестите сцени, в които то реагира под влияние на емоциите, и ще го учите на самоконтрол.

Упражненията са елементарни – можете да се възползвате от всекидневни ситуации. Ефектите са не само върху мозъка, но и върху възпитанието на детето

Специалистите съветват колкото може по-често да му давате право само да взема решения. Още на 1 година може да го питате Мечо Пух или Прасчо иска да заведете с вас на разходка в парка. На 2-3 години нека да избира: „Червената блуза ли предпочиташ, или синята?“ На 7-8 години усложнете дилемата: „Реши дали да отидеш на рождения ден на приятеля ти в събота или точно по същото време на концерта, който искаше да гледаш“.

Много развиващо за мозъка е да оставяте сина или дъщеря си да решава как да харчи парите си. Да прецени дали веднага да си купи примерно компютърна игра, или да продължи да спестява за нов телефон.

При тези ситуации е важно да позволите на детето да направи своя избор само и да поеме последствията от него. Избягвайте да се намесвате дори когато виждате, че то допуска грешка. Целта е не да направи максимално добър избор, а да работят висшите структури на мозъка му.

Грешките също може да използвате, за да развивате мисленето. Когато резултатът от решението е ясен и той не харесва на детето, обсъдете какво се е случило и как трябваше да действа, за да е по-доволно. Набележете заедно какви решения са били възможни и опитайте да прогнозирате силните и слабите им страни.

По-голямото дете провокирайте към креативност

Накарайте го да си представи позната или хипотетична ситуация, в която трябва да реши как да постъпи, като използва въображение.

Да речем, как синът ви второкласник да направи впечатление на съученичката си Биляна, която харесва. Оставете го да изреди най-близките до ума възможности – да я почерпи с бонбон, да й носи чантата, да я покани да се разходят през междучасието в училищния двор.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар