Внимавайте с червеното: какви послания носи червения цвят на дрехите?

Ти лайф за Лекува

Червеното се смята за ярък и модерен цвят. Мнозина го използват в облеклото си. Но от гледна точка на учените, това невинаги е безопасно

Защо?

ПОВИШАВА ТРЕВОЖНОСТТА

Асоциирайки се с кръвта и огъня, червеният цвят повишава нивото на стрес, усилва нервното напрежение. Американски медици направили опит със студенти. Докато гледали оранжево-червен цвят, вегетативните им функции (кръвно, пулс, честота на дишането) се повишили. Ако им покажели тъмносин цвят, настъпвали обратните процеси.

Установено е също, че възбудата на нервната система при човек, който гледа червено, в началото нараства работоспособността, но след това продуктивността на труда рязко намалява, тъй като въздействието на червеното предизвиква умора.

ЧЕРВЕНОТО СЕ ВЪЗПРИЕМА КАТО ПРЕКАЛЕНО АГРЕСИВЕН ЦВЯТ

Специалисти от Университета в Дъръм (Великобритания) събрали група от 50 мъже и 50 жени. Демонстрирали им снимки на мъже, облечени във футболни фланелки с различен цвят, и ги накарали да дадат своето мнение за тези хора. Повечето от анкетираните оценили облечените в червени фланелки като по-агресивни в сравнение с тези, които носели сиви или сини екипи. Затова според авторите на изследването червеният и неговите оттенъци е най-добре да се използват само в определени социални ситуации – например там, където е необходимо да се демонстрира доминиращ статус, конкурентоспособност или трябва да се сплаши противникът.

Изследователи от Университета на Северна Дакота задали на анкетирани въпрос кой цвят повече им харесва – червен или син. Паралелно ги подложили на личностни тестове. Оказва се, че тези, които избират червеното, са настроени враждебно в междуличностните си отношения.

На следващия етап на участниците в изследването демонстрирали бледи изображения, на които трудно се различават цветовете, и ги накарали да отговорят на въпроса доминира ли на картинката червеното или синьото. При хората, посочили за доминиращ червения цвят, са открити с 25% повече признаци на потенциална агресия към околните. Например те по-често били настроени да дават отпор, ако интересите им са засегнати по някакъв начин от други хора.

Къде е тайната?

Учените смятат, че такива предпочитания са обусловени от еволюцията. В древността например воините украсявали телата си с червени бои, за да изглеждат заплашително за враговете. Много индивиди в животинския свят почервеняват при наличие на опасност. Освен това в състояние на гняв при хората често се зачервява лицето. Тоест червеният цвят пряко се асоциира със заплаха. Да си припомним прословутия червен плащ, който разярява бика по време на корида! По-ранни изследвания показват, че в състояние на гняв и ярост хората предпочитат именно червеното.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар