Позитивно мислене? Вече нито е модерно, нито има полза от него!

Ти лайф за Лекува

Модата на задължителното позитивно мислене отмина. Все повече психолози припомнят, че гневът, тъгата, страхът, съмнението са важна част от живота

позитивно мислене
Позитивно мислене? Вече не е модерно, а изразяването на негативните емоции е от първостепенно значение за доброто психическо и физическо здраве. Няма нужда да правите от мухата слон, добре е разумно да преценявате кога един проблем е истински и кога е незначителна пречка. Но вкъщи, на работа, с приятели да си поставяте за цел постоянно да демонстрирате, че сте на върха на щастието и от неговия пиедестал не могат да ви свалят нито професионалните неуспехи, нито семейните проблеми, е изтощително.

Има и съвсем практически вреди. Когато безспир си повтаряте, че всичко ще се нареди, как-то си го представяте, се лишавате от възможността да измислите план Б в случай, че нещата не потръгнат гладко. Постоянният стремеж да се показвате позитивни може да накърни вашето самочувствие. Като свалите розовите очила и видите, че не всичко е розово, започвате да се обвинявате, че не се справяте с живота, предупреждават психолозите. Самовнушението „всичко ще бъде наред“ дава усещане, че правите нещо, когато всъщност не предприемате нищо. А именно осъзнаването на трудностите най-силно мотивира да се променяте и развивате.

Прикриването на проблемите може да ви направи непредпазливи, продължават с предупрежденията психолозите. Често ви боли главата, но понеже мислите позитивно, че не е нещо страшно, не отивате на лекар. Негативното мислене – че главоболието може и да е симптом на болест, ще ви накара да се прегледате при специалист. Накратко, негативните емоции помагат за осъзнаване на реалността.

Естествено, никой психолог не твърди, че зациклянето в страдания и черногледството е продуктивно

Съветват да не криете поне пред себе си, че се чувствате тъжни примерно сред провал. Но и да си кажете, че сте доволни, защото сте се борили, че вероятно ще има полза дори от неуспеха, като извлечете необходимите поуки. Само като признава и доброто, и лошото, човек си помага да открие смисъла в нещата, които преживява, обясняват специалистите.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар