Тези 7 грешки се допускат най-често при приготвянето на месо

Ти лайф за Лекува

Ако обичате да си по-хапвате месо, може би си задавате въпроси как да го сготвите по-вкусно


Според професионалистите в кухнята 7 са най-често допусканите грешки при топлинната обработка на червеното месо.

1. Оставяте мляното месо да престои твърде дълго време в хладилника. Ако каймата не е пакетирана и с добавени сол и консерванти, а сте си я поръчали да ви я смелят в месарницата, трябва максимално бързо да я сложите в хладилника и да я сготвите или поне да я овкусите със сол още същия ден. Т.нар. зреене на каймата (непременно посолена), ако ще я приготвяте на скара във вид на кебапчета и кюфтета, не бива да трае повече от едно денонощие от момента на смилането.

2. Изваждате месото от хладилника и го оставяте да достигне стайна температура, преди да започнете да го готвите. По този начин рискувате прясното месо да се окисли, да изсъхне или да загуби аромата си. Ако месото е замразено, за предпочитане е да се размрази за няколко часа в хладилника или по друг начин, но не и на стайна температура.

3. Започвате да пържите месото в студен тиган. Готвенето на червеното месо най-често стартира със запържване (запечатване) и професионалистите съветват това да става на силен огън и в предварително затоплен съд. Чак след затоплянето на тигана в него се сипва мазнината, после се слага и месото.

4. Запържвате само в растителна или само в животинска мазнина

По-доброто решение е двата вида мазнина да се смесят. Понеже месото се запечатва на много силен огън, смесването на олио и масло предотвратява загарянето.

5. Обръщате бързо месото от другата страна. Обикновено неопитните кулинари обръщат късовете след едва няколко секунди. Тази техника не позволява образуването на златиста коричка по повърхността на месото. Имайте търпение и изчакайте тя да се появи, преди да обърнете. В зависимост от рецептата месото може да се обръща
те я до 60 градуса и дръпнете съда от котлона. Потопете вътре месото, опаковано в плика за замразяване. Оставете го за 10-ина минути. Техниката е бърза, но прави месото по-жилаво.

6. Овкусявате с подправки преди топлинната обработка. На твърде силен огън обаче подправките загарят и променят вкуса си. Затова те се прибавят след запечатването на месото. Само солта се слага преди или по време на пърженето и така подпомага отделянето на месните сокове.

7. Бързате да хапнете веднага готовото месо. Но за да стане то крехко, ароматно и сочно, е по-добре да го оставите малко да си отдъхне. Покрийте чинията с алуминиево фолио, след 3-5 мин. го махнете и поднесете.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар