В паяжината на общоприетите заблуди

Ти лайф за Лекува

В издавания в САЩ единствен по рода „Речник на Барнъм“ се доказва, че непредизвикващи съмнения факти се оказват понякога… заблуди

заблуди
Така например около кръглата маса на Артур се събират рицари, сред които се откроява сър Ланселот. Той извършва множество подвизи в чест на дамата на сърцето си Гуиневир. Но според речника при проверка на записи на британо-келтски оказания от V век се оказва, че сър Ланселот липсва в тази компания. Измислен е от преписваните и се появява едва през XII век във френски ръкопис.

Защо пантофките на Пепеляшка са направени от стъкло – толкова неподходящ материал? На френски стъкло е „verre“. В старофренски има дума „vair“ за обозначаване на кожена обувка. И двете се произнасят еднакво – „вер“. При превода Пепеляшка е „обута“ в стъклени пантофки. А в следващите преводи те се превръщат в кристални.

Гилотината не е наречена в чест на своя изобретател. И въобще дори не е френско нововъведение. Векове наред се използва в Италия и просто д-р Жозев Гилотен убеждава Националното събрание да използва именно нея при екзекуциите. Заблудата, че е изобретена от Гилотен е толкова всеобща, че децата му дори променят фамилията си.

Под името „египетската царица Клеопатра“ са царствали седем жени и нито една не е египтянка. Птолемеите, от чийто род произхожда любовницата на Цезар, управляват Египет около 300 години и те са македонци. Александрия – столицата на Древен Египет, е всъщност гръцки град – по изкуствата, архитектурата, езика, нравите и модата и дори по това какви шапки носят жените там.

От забележителния речник на Том Барнъм може да се узнае и че шапките панама, които първоначално имат формата на камбана, всъщност са от Еквадор. А Панама просто става център на търговията с тях.

Недоверчивият и любознателен автор на речника еретически не вярва на „аксиомите“. В предисловието на речника той дори нарича себе си „еретик“

Оказва се, че и Биг Бен (Големият Бен) всъщност не е часовник и дори не е кула, а камбана, получила името Големият Бен, както всъщност наричат Бенджамин Хол – представителя на парламента, контролирал поставянето на камбаната на купата.

Не е вярно и че Форд измисля конвейера. Всъщност той е изобретен от Райе Олдс. През 1901 г. „Олдс Мотор Къмпани“ построява 425 автомобила, а веднага след изобретението, година по-късно – 2500. Хенри Форд само модифицира идеята за конвейера.

Четейки речника на Барнъм, става ясно, че в съкровищницата на постиженията стоят цели „катедрали“ от общоприети, но неверни събития. Разбира се, с големите съседстват и малки заблуди.

А къде е Монблан? В Швейцария? Не, във Франция. Не е вярна и представата, че ако се заблудим в гората, трябва само да се вгледамедаме в дърветата от коя страна са покрити с мъх, за да определим посоките. Защото в суха и равна местност той действително расте главно от северната страна на дървото. Но в тъмна, гъста и сенчеста гора, където обикновено човек може да се заблуди, мъхът е навсякъде.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар