Определянето на целите е наука, която лесно може да се овладее

Ти лайф за Лекува

Целите са за това, за да бъдат постигани. Но, за да ги постигате трябва да знаете как да ги поставяте

целите
Ако ви побиват тръпки, като чуете звучната българска дума „целеполагане“, значи работите в компания, където то влиза в задължителните процедури за планиране – годишно, 6-месечно, месечно, едва ли не всекидневно. Вероятно сте го намразили, защото се е превърнало до голяма степен в бюрокрация. Какво да си говорим, има я и в частните компании.

„Как се виждате след 5 години“ пък е един от най-досадните въпроси при интервю за работа. Като му го зададе някой началник, човек направо се изкушава да отвърне „Ами на вашето място се виждам“.

Добре е обаче да се оттърсите от омразата и да си помислите за вашите цели в кариерата. Нали знаете мъдростта, че няма да стигнете никъде, щом не знаете накъде вървите.

Определянето на целите си е цяла наука. Много е важно да не допуснете грешки, когато решавате към какво се стремите. Целта трябва да е достатъчно голяма, за да ви мотивира, но и достатъчно постижима в обозрим период от време -онзи въпрос за 5-те години съвсем не е случаен. Да надмина Бил Гейтс по богатство е прекрасно намерение, ако сте Марк Зукърбърг. Ако сте Марина Захариева може би е малко висока мишена за начало.

Най-честата грешка според специалистите по личностно и кариерно развитие е да си поставите твърде амбициозна задача

Цел, която е прекалено голяма и сложна за постигане, може да бъде изключително стресираща и демотивираща. В един момент тя започва да ви се вижда непостижима. Толкова огромна и толкова далечна, че ви плаши едновременно с размер и с разстояние във времето. Това ви отблъсква, кара ви да се чувствате незначителни и спирате да полагате усилия.

В примера с богатството целта може да изглежда така: искам да получа по-висок пост в работата и да имам по-високи доходи, за да сменим семейното жилище и да си купим нова кола. Вървете към тази цел и когато се приближите до нея, я надграждайте, съветват специалистите.

Втора типична грешка е да си поставите твърде неясна цел.“ Да получа по-високи доходи“ е новогодишно пожелание. „Да получа повишение“ също, ако не определите точно мястото,
към което се стремите. Това е необходимо, за да направите план как да постигнете целта си, а и да разбирате, че напредвате към изпълнението й. Иначе пак ще се обезсърчите.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар