Нека промяната за детето, което тръгва на детска градина, е само една

Ти лайф за Лекува

Не рискувайте тръгването на детска градина да съвпада с други промени в семейството – например преместване в ново жилище

детската градина

Направете го поне седмица преди първия учебен ден в детската градина, за да може синът или дъщеря ви да свикне с новата обстановка у дома. Същото важи и ако ще преобзавеждате стаята.

Недалновидно е майката, която досега е гледала вкъщи детето, да планира да се върне на работа от същата дата, когато то тръгва на ясла. По-разумно е да изчака седмица-две хлапето да свикне.

Пък и за нея и останалите вкъщи връщането на работа ще бъде стрес. Повече от една промяна ще създаде напрежение у родителите, а детето също ще го усети.

Специалистите твърдят, че детето свиква с детската градина в рамките на 4-6 седмици.

За да бъде този процес по-плавен, много възпитатели съветват родителите да пуснат детето първите две седмици на половин ден (от сутрин до обяд). Ако обстоятелствата не ви го позволяват, постарайте се непременно да водите и вземате детето по едно и също време. Устойчивият дневен режим го кара да се чувства по-спокойно.

Съществена част от подготовката за детска градина е и да попълните според възрастта пропуски в усвояването на навици – например гърнето, самостоятелното ядене, обличане, обуване, миене на ръцете и т.н. Правете го внимателно, без силен натиск и остри забележки.

Не е добре тъкмо сега да се захванете да попълвате и пропуски във възпитанието с реплики от рода на „А-а, не ме слушаш, като ти говоря, ама тя, госпожата ще те оправи“.

Освен това започнете цялото семейство плавно да се готвите за по-ранно ставане. За седмица-две всички ще свикнете да лягате в подходящо време вечер, за да не ви се спи сутрин, когато трябва да се приготвяте да тръгвате за детската градина.

Кратка раздяла -по-малко сълзи

Подгответе психически себе си, че е възможно детето да хленчи сутрин, като излизате от къщи, а на входа на детската градина направо да се къса от рев и да се дърпа. Кажете си, че няма да се размеквате и да се отказвате.

Помнете, че педагозите препоръчват раздяла да бъде любвеобилна, но кратка. Колкото повече се суетите около ревящия си наследник, толкова по-силно той се обнадеждава, че ще си го заведете обратно вкъщи и по-жалостиво плаче. Учителките твърдят, че при повечето деца сълзите пресъхват най-много за 10 минути, след като родителите изчезнат от погледа им.

Обикновено възпитателите нямат нищо против новите деца да идват с играчка от къщи в началото

Психолозите даже препоръчват това – детето може да гушка своето мече, което носи аромата на дома и му напомня, че вечерта отново ще се върне при семейството си. Още при подготовката заедно със сина или с дъщеря си може да изберете играчката и тя непременно да присъства, когато си говорите колко забавно ще им бъде на нея и на стопанина й в детската градина.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар