Как се избира кухненски робот?

Ти лайф за Лекува

Кухненските роботи са едни от най-сложните уреди сред т.нар. малка битова техника и притежават десетки функции


За да купите подходящ за вашето домакинство модел, трябва да обърнете внимание на някои основни характеристики.

Седем са критериите при избора на робот: брой функции; видове режими на работа; разнообразие на остриета и приставки; вид на електромотора и брой скорости; брой на работните чаши и тяхната вместимост; мощност на уреда; материалът, от който е направен корпусът.

Най-малко 12 са функциите, които роботът би трябвало да има. Той трябва да може да накъсва, стрива, счуква, смила, насгъргва, ситно да реже, да реже на шайби и на лентички, да миксира, да разбърква, разбива, да изстисква сок. Моделите, които умеят всичко това, струват скъпичко. Но вие може да прецените кои от тези функции наистина ще ползвате и да изберете уред с по-скромни възможности. Тогава и цена е по- скромна.

Опциите или режимите на работа пряко зависят от функциите. Добрият робот е блендер, зеленчукова преса, резачка, върви с приставки за намачкване и разбиване. По-малко работни режими – по-евтин модел

Разнообразието на остриета и приставки е важно, но още по-същественото е при избора да обърнете внимание на тяхното качество и да прецизирате от кои точно ще имате най-голяма нужда. Ето какво има в арсенала на кухненския робот: дискове за едро и дребно настъргване, диск за рязане на шайби, диск за рязане на картофи за пържене, диск за ситно и едро настъргва- не на жълти сирена, ножове, приставка за рязане на кубчета, двойна спирала за разбиване, накрайник за месене на тесто, преса за пюре.

Според функциите и режимите всеки робот има една или повече работни чаши. Оптималният им брой е 3, с различна големина. Според обема и типа на ястието, което приготвяте, избирате най-удобната чаша. Големите кухненски роботи разполагат с чаши с обем от 1 л, 2,5 л и 4 л. Средните по размер се предлагат с две чаши от 500 мл и 1 л. Малките модели са само с 1 чаша от половин или пък един литър.

Най-добри са роботите с т.нар. индукционни двигатели, които променят мощността според твърдостта на обработваните продукти. Така пестят ток, освен това са много тихи по време на работа. Препоръчително е уредът да разполага поне с две скорости.

Колкото по-мощен е роботът, толкова по-лесно ще приготвяте ястия с него. Има три категории уреди: до 500 вата, до 950 вата и над 950 вата. Най-мощни са големите уреди с множество функции и на практика вършат почти всичко, което се налага да се върши преди и по време на готвене. Ако не готвите всеки ден за по 4-5 души, по-добре се насочете към уредите от втора категория.

Корпусът на робота може да е метален или пластмасов. За предпочитане е металният, тъй като удължава значително живота на уреда. Но тези модели са и доста по-скъпи от пластмасовите.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар