Бегониите – колкото лесни за оглеждане, толкова и красиви

Бегониите никога не са били скучни, но активната селекция на нови и нови сортове ги издига в култ за много любители на цветята


Великолепните багри на цъфтящите разновидности или разкошните шарки на листата на декоративните няма да ви оставят равнодушни. Хубавото е, че тези цветя са лесни за отглеждане, стига веднъж да усвоите характерните особености в грижите за тях.

Според специалистите еволюцията на цъфтящите бегонии изостава от развитието на листно-декоративните. Но пък те са вариант за украса на балкона и градината. С най-много вариации са се сдобили хибридните сортове на бегония тубероза – грудковия вариант на цветето. По красота конкурират дори розите, а и цъфтежът им е значително по- обилен. Те се отглеждат без проблем на открито и са любимките на цветарите със сенчести балкони, къ- дето изборът е доста ограничен. И високостеблените, и каскадните са покрити с цветове от началото на лятото до късна есен.

Грижите за грудковите бегонии включват редовно и обилно поливане и подхранване. Използвайте комплексен подобрител за цъфтящи видове в обичайната му концентрация. Торете през 10 дни. Водата за поливане трябва да е топла и престояла поне едно денонощие. Цветето въобще не обича да стресирате грудката му със студена, не понася и хлора.

По-малко капризни са нишковидните цъфтящи бегонии. Те растат и на частично слънце. Образуват или кичесто храстче, или дълги висящи клонки. По върховете им се разтварят малки цветчета, предимно в бяло или червено. Изключително издръжливи са както на пресушаване, така и на бедна почва. Но все пак не можете да си позволите да не ги поливате цяла седмица посред лято. Тези бегонии са и по-устойчиви на болести. Грудковите често са нападани от брашняна мана или сиво гниене. И в двата случая реакцията ви трябва да е много бърза. Напръскайте веднага със съответния препарат. Повторете след 3-4 дни. Най-увредените листа отрежете.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Recent Posts

Добавете коментар