За пръв ден в детската градина: как да спестите стреса на детето?

За първия учебен ден има химни и оди, а първият ден в детската градина някак не се радва на литературен апломб

 детската градина
Затова пък психолозите настойчиво съветват родителите да обърнат даже повече внимание на подготовката за тръгване в забавачка, отколкото в училище. За детето тази промяна може да е по-стресова. Спомнете си колко хлапета сте виждали да се дерат от рев, като ги водят към детската градина, и колко, като отиват към училище.

Ако това изпитание ви предстои за първи път, трябва да подготвите детето психически поне 2-3 седмици по-рано. Така много ще улесните адаптацията му.

Обяснявайте, не предупреждавайте

Вероятно и вие изпитвате притеснения как ще се справите всички. Вие сте възрастните, помислете какво трябва да правите. Организирайте се по най- добрия начин да водите и вземате детето навреме. Но в никакъв случай не позволявайте в разговора с него да ви проличат страховете. Гледайте и да не го изплашите с излишни съвети.

Всичко трябва да бъде представено като едно много, много забавно приключение. И то се случва само на големите деца. Те ходят на детска градина също както каките и батковците ходят на училище, а родителите – на работа. Само бебета, дето ги возят в количка, си седят вкъщи. Разказвайте всичко това с подходяща доза гордост, че детето ви е вече пораснало, за да се почувства и то гордо от тази проява на неговата самостоятелност.

Обясненията зависят от възрастта на сина или дъщеря ви

Имайте предвид, че често се случва при добра психологическа подготовка при 2-3-годишните адаптацията да стане по- лесно, отколкото при по- големите. На 4-5 години децата вече знаят какво е свобода, а мама, баба или бавачка обикновено дават от нея повече от госпожата, без да броим глезенето.

На всяка възраст наследникът ви трябва да очаква, че в забавачката ще има много деца, с които ще му е забавно да си играе и сред тях ще си намери приятели. Обяснете каква е ролята на госпожата – тя се грижи за всички в групата, учи децата на много интересни неща и организира различни занимания.

Психолозите съветват заедно да посетите детската градина и да погледате какво правят децата на двора. Книжки с картинки на тази тема също ще ви помогнат да запознаете сина или дъщеря си какво се случва там през деня. Но дори да не намерите, може с думи да опишете режима – закуска, занимания, игри, обяд, следобеден сън и т.н. Добре е детето да знае, че малко след като се наспи и изяде следобедната си закуска, вие ще дойдете да го вземете. То още няма точна представа за времето, за да му обещаете, че ще си тръгне в 17 ч. А като му опишете дейностите, ще разбере и ще е по-спокойно.

Ако плачът не спира

Ако до месец и половина сълзите при раздяла не секнат, потърсете помощ от детски психолог. Той ще ви разпита, за да разбере дали не допускате някакви грешки в поведението си, и ще ви даде съвети как да се справите.

Не е препоръчително само заради плача сутрин да отложите посещението на детска градина. То не бива да се отлага дори с 1 година, дори детето да е на 2-3 години и да имате други варианти за отглеждането му. Вероятно мама, баба, дядо, бавачка ще могат да му дадат знанията и уменията, необходими за възрастта му, че даже и по-големи. Но забавачката дава възможност за социализация, подготвя детето как да общува и да се справя с предизвикателства в група, учи го на дисциплина.

Всичко това е важно преди предстоящия (предучилищен етап. А тогава не можете да дадете заден – на 5 години наследникът ви задължително трябва да тръгне на детска градина, на 7 на училище. Ако сега му демонстрирате, че сте склонни лесно да се отказвате, по-късно може горко да съжалявате.

За отлагане или смяна на забавачката може да помислите само ако детето продължава да плаче дълго след като сте го оставили; вечер ви изглежда нервно или тъжно, не спи спокойно нощем. В такъв случай внимателно го разпитайте какво се случва в детската градина. Щом е на 4-5 години, ще е добре да се посъветвате с детски психолог.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар