Враг в службата? Колегата ви мрази? Ето как да се справите!

Омраза е силна дума, но да, има хора, които и на работното място проявяват крайни чувства

колега
Тези хора харесват някого, и са готови винаги да му бъдат съюзници, другиго ненавиждат и постоянно са му опозиция. За вас е важно да знаете на кого можете да се доверите. И два пъти по- важно е да разберете кои колеги не изпитват симпатии към вас. Което не значи да не им обръщате внимание, защото мъдрата поговорка гласи“ Дръж приятелите си близо, а враговете – още по-близо“.

Но първо трябва да разграничите едните от другите. Впрочем не мислете, че е по-лесно да разпознаете съюзниците си в офиса – лицемерието е твърде често срещано.

Според специалистите по отношения на работното място има признаци, които ще ви помогнат да разпознаете какви чувства изпитва колегата, когото подозирате, че ви мрази

Първият съвет е да не пренебрегвате интуицията си. Тя много често е съвсем права, като ви казва, че този човек не е приятелски настроен. Подсъзнанието улавя сигнали за опасност и изпраща предупреждение. Вие не го заглушавайте, а погледнете цялостното поведение на този човек. Ако с всички колеги се държи не особено любезно или дори враждебно, явно си е такъв. Но ако се държи по този начин само с вас, вероятно ви смята за съперник или пък без да искате, сте го засегнали. Помислете заслужава ли си да положите усилия, за да изгладите нещата, или просто ще имате предвид, че на него не можете да разчитате.

Тревожен признак е някой упорито да не ви поздравява, като се срещнете в офиса и се чуете по телефона, или да не ви казва „Довиждане“. Е, има невъзпитани хора. Но пак се огледайте – само с вас ли постъпва така. Същото се отнася и ако редовно ви връща отговор на имейл, който вие сте започнали с нормалния поздрав „Здравей“ , без поздрав, а директно минавайки към въпроса. Човек понякога няма време за любезности, но това не може да е постоянна норма в общуването.

Питате го „Как си“ и винаги получавате в отговор краткото “ Добре“

Никога не ви задава никакъв личен въпрос. Явно човекът демонстрира, че не иска да е разговорчив с вас.

Езикът на тялото много често показва истинските чувства. Повечето хора избягват да гледат в очите онези, които не харесват, за да не се издадат. Ако колегата ви обикновено е кръстосал ръце пред гърдите си, когато се налага да общувате, заема защитна позиция, защото ви смята за враг.

Много ясно е, че ви мрази, ако постоянно ви противоречи. Преди още да сте завършили мисълта си, той вече я оспорва. Каква- то и идея да дадете, не е съгласен и се чуди как да я разбие. Ако този човек не е от онази порода, която на всичко реагира с “ Не може да стане“, значи е предубеден специално към вас. Снизходителните и язвителни коментари, игнорирането или омаловажаването на думите ви показват същото.

Колегата, който ви мрази, понеже ви смята за съперник, вероятно развива и нещо като компенсаторен механизъм на чувствата си – започва да следи работата ви сякаш под микроскоп. Даже се опитва да ви се прави на шеф. Това нито му влиза в задълженията, нито пък е някакъв неформален лидер или авторитет в офиса, за да си позволява да ви контролира. Щом го прави, издава, че иска да принизи личността и позицията ви.

Като забележите един- два от тези сигнали, човекът ви е враг, но може би тих враг

Като забележите у него повечето от тези сигнали, бъдете сигурни: колегата, който ви мрази, злослови и заговорничи срещу вас. Внимателно проверете точно какво и как, като поразпитате други хора в офиса, с които сте близки. Постарайте се те да научават истината вместо злостните слухове, които онзи разпространява. А ако смятате, че заговорът е опасен, вземете мерки да го неутрализирате.

При това внимавайте – забранено е да атакувате самата личност, атакувайте само неговото поведение. Иначе ще излезе, че и вие го мразите. Шефът ви и колегите не са госпожата в детската градина, която пита „Кой пръв започна“. Постарайте се нещата да не се извъртят и да изглежда, че вашата неприязън е предизвикала негова ответна реакция.

План как да се справи непременно ви е нужен в два случая. Най-опасно е, когато става дума не за редови колега, а за началника ви. Много внимателно анализирайте защо е тази омраза и как да я преодолеете. Ако не можете, по-разумно би било да си потърсите друга работа. Малцина успяват да се справят с шеф враг, пък и струва много нерви.

Щом се налага и често да работите в екип с този колега, си заслужава да потърсите начин за сближаване. Предполага се, че трябва да полагате общи усилия, за да изпълните възложените задачи. Много трудно е да постигнете успех, като воювате помежду си или преодолявате негативни чувства. Това ще се отрази на кариерата ви. Ако не можете да постигнете по-добри отношения с този колега или да не попадате в екип с него, също би било по-добре да се огледате за място в друг отдел или в друга компания.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар