Човек, който се страхува от липсата на пари, най-често остава без пари

Хората се страхуват от кучета, паяци, височина; затворено пространство и т.н. Страхът от липсата на пари влошава живота на много хора по света


Страхът от липсата на пари се нарича още пениафобия. Според специалистите от него страда 3% от населението на планетата) е не просто тревога или огорчение по повод загуба на финансови средства. Той практически не зависи от доходите на дадения човек.

Парите носят в живота ни стабилност и увереност. И страхът, че доходите по някакъв начин могат да изчезнат, е страх пред загубата на стабилност. Това е страх от възможността да изпаднеш в тежко положение. Тоест хората се опасяват не от това, че портфейлът им е празен, а от това, че няма да могат да контролират живота си, ще са безпомощни и зависими от обстоятелствата.

А всичко започва с на пръв поглед безобидна ситуация

Например при събеседване човекът скромно премълчава каква заплата го устройва от страх, че могат да му откажат. Или някой доброволно се отказва от повишение в службата, опасявайки се от допълнителни задължения. Или някой се страхува да отиде при началника и да поиска заслужено увеличение на заплащането. При това човекът убеждава самия себе си, че не всичко в живота се измерва с пари, че трябва да стои над тях и т.н.

Но страхът вече го е обладал и му нашепва: „По-добре гарантирано да имаш по-малко, отколкото да рискуваш и в резултат да изгубиш всичко”.

Удивителен парадокс е, че човек, който се страхува от липсата на пари, най-често остава без пари. Такива хора не се стремят към изкачване в кариерата, не се опитват да променят ситуацията, да започнат нещо ново. А и постоянно кътаните „за черни дни“ пари не ги радват, тъй като към вече наличните страхове да не изгубят работата си, се прибавя и страхът, че някой може да им открадне спестеното.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар