Знаете ли каква е историята на зодиакалните знаци?

Мнозина възприемаме съществуването на зодиакалните знаци като даденост


Но как съзвездията са получили своите названия и какво значение са имали в древността?

Овен

Символът на първия знак в Зодиака е овенът, той управлява стихията на Огъня и планетата Марс. В гръцката митология богът на войната е известен е свързан с бога Амон-Ра, изобразяван като човек с глава на овен. Причината, поради която Зодиакът започва с Овена, се крие във вавилонския календар, където съзвездията започват с положението .на слънцето в деня на пролетното равноденствие.

Телец

В гръцката митология Телецът се свързва със Зевс, който се превръща в голям бял бик, за да похити Европа – дъщерята на финикийския цар. Телец е едно от най-древните съзвездия и Вселената. Съществува картина „Небесният бик“, стоящ пред Иана – шумерската богиня на сексуалността, плодородието и войната. Подобно описание има и в египетския Дендерски зодиак, където знакът Телец обозначава настъпването на пролетта.

Близнаци

Символът на тази зодия е взет от гръцката митология – историята с близнаците Каетор и Полукс. Полукс е син на Зевс, а Каетор – на Тиндарей, царя на Спарта. Смята се, че когато умира Каетор, Полукс моли Зевс да му дари безсмъртие. Той изпълнява желанието му, като съединява братята на небесата.

Рак

Историята на този знак e свързана с гръцката митология, a именно c борбата на Херкулес с Хидрата. Този знак се управлява от Луната и отразява емоциите. Ракът символизира настъпването на лятото. В други култури Ракът представен във вид на подобни същества: омар, воден бръмбар, морски рак.

Лъв

Едно от най-древните съзвездия, за което се споменава в исиндийската култура, древногръцката митология този знак се представя като Немейския лъв. В египетската култура е богиня на войната с лъвска глава. Нейната управляваща планета е Слънцето.

Дева

От гледна точка на митологията знакът Дева е свързан с Деметра и Церера, които са богини на плодородието и възпитанието. Този знак символизира чистота и нейинност.

Везни

В римската митология този знак е символ на правосъдието, за което отговаря богинята Астрея. Във вавилонската астрономия символът е известен като Зибану, което в превод означава „везни“ или „баланс“. Правосъдието и справедливостта принадлежат на бота на слънцето Шамаш.

Скорпион

Това съзвездие е много ярко и има две звезди – Песат и Шаула, което означава „жило“. В гръцката митология Скорпионът е изпратен от богинята Артемида, за да убие ловеца Орион. Във вавилонската история се появяват мъже-скорпиони в „Поема забога бога на слънцето Шамаш. Те го пускат навън денем и затварят вратите през нощта.

Стрелец

В гръцката митология този знак е представен като кентавър. Съществува и още едно Подобно съзвездие – Центавър, което се смята, че е наречено Хирон. Според някои Хирон е Създал съзвездието Стрелец, за да насочва аргонавтите към Златното руно.

Козирог

Най-ярката звезда в това съзвездие се казва Денеб Алгеди, което на арабски означава „опашка на коза“. Гърците го наричат Амалтея. Козирогът е най-древното съзвездие. Изображението му – кози-риби, се отнася към средата на бронзовия век. Съзвездието се смята за символ на шумерския бог Енки, чието име в свободен превод означава „Бог на Земята“.

Водолей

Символът на този знак е водоносец. Управлява го планетата Уран. Във вавилонската митология този знак се отнася към бога Еа, често изобразяван като носещ препълнена чаша с вода. Този бог е владетел на южната четвърт от слънчевия път, или средата на зимата. За древните египтяни Водолеят е свързан с ежегодните наводнения.

Риби

Знакът символизира рибите, в които се превръщат Афродита и синът й Ерос. Съзвездието не се отличава с яркост. От арабски Алриша се превежда като „шнур“. Птолемей, който има голям принос за съвременното разбиране на астрологията, описва това съзвездие като шнур, свързващ рибите…

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар